Seful CNAIR a decis ca angajatii sa-si dezvaluie salariile tinute pana acum la secret. Cum a fost posibil

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 08:20
23505 citiri
Seful CNAIR a decis ca angajatii sa-si dezvaluie salariile tinute pana acum la secret. Cum a fost posibil
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro

Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Sorin Scarlat, a decis joi ca angajatii institutiei sa nu isi mai secretizeze salariile in declaratiile de avere.

In mod normal, tocmai pentru ca sunt platiti din bani publici, celor mai multi dintre angajatii statului li se cere sa mentioneze, in mod explicit, in declaratiile de avere, salariile incasate.

Din intelegerea noastra, legea este destul de clara, in aceasta privinta. Mai exact, articolul 29 din Legea 176/2010 stabileste ca:

"Nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de prezenta lege, precum si nedeclararea, in declaratia intocmita potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei".

Institutia care stabileste cand a fost incalcata legea prin completarea eronata a declaratiilor de avere este Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Exista si o serie de salariati ai statului care au, totusi, dreptul sa isi secretizeze veniturile salariale incasate. Este vorba, potrivit art. 86 din Legea 153/2017, de o serie de angajati din Armata, Politie si sistem penitenciar.

Potrivit unui raspuns formulat de ANI la solicitarea Ziare.com, cei care vor sa isi secretizeze salariile trebuie sa urmeze o procedura anume. Mai exact, potrivit ANI, "in cazul in care exista norme speciale sau clauze privind asigurarea confidentialitatii veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declaratia de avere a unui document justificativ prin care se confirma existenta clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligatia de confidentialitate".

Acesta este cadrul legal in baza caruia - dupa cum Ziare.com v-a relatat deja pe larg - sefii Politiei si ai Jandarmeriei, desi platiti din bani publici, si-au secretizat salariile.

Problema este ca, cel putin in intelegerea noastra, angajatii CNAIR nu se incadreaza in categoria celor care sa isi poata secretiza salariile. Si, totusi, ei au facut-o, fara sa plateasca vreo amenda. Cum? E foarte simplu.

In 2018, pe vremea cand director general al institutiei era Narcis Neaga, conducerea a gasit o cale. Mai exact, a introdus in Contractul Colectiv de Munca (CCM) doua articole in care mentiona ca salariile angajatilor sunt confidentiale. De ce sa fie confidentiale? Din cauza ca prevederile Codului Muncii permiteau acest lucru.

CNAIR a instiintat ANI cu privire la aceasta strategie a sa. Iar ANI - de vreme ce nu a luat nicio masura privind desecretizarea - a considerat ca masura era legala.

Asa s-a ajuns intr-o situatie absurda: angajatii CNAIR si-au secretizat salariile, in vreme ce aceia din Ministerul Transporturilor (in subordinea caruia functioneaza Compania) si le publicau. Pana si ministrul si secretarii sai de stat isi dezvaluiau salariile.

Ramas fara sustinerea PSD, Narcis Neaga a demisionat din functia de director general al CNAIR pe 9 iulie 2019. Salariile angajatilor institutiei au ramas, insa, la secret.

Recent, Ziare.com a intrebat, in repetate randuri, noua conducere a institutiei - asigurata de o echipa condusa de directorul general interimar Sorin Scarlat - daca va permite ca situatia sa continue sau va publica salariile angajatilor, asa cum ar fi firesc sa o faca.

Initial, conducerea CNAIR ne-a transmis doar ca analizeaza situatia si ca va lua o decizie astfel incat legea sa fie respectata. Intrebarea era: care dintre legi urma sa fie respectata, de vreme ce - in functie de cine le interpreteaza - acestea stabileau ba ca angajatii CNAIR au, ba ca nu au dreptul sa isi secretizeze salariile?

In cele din urma, CNAIR a transmis pentru Ziare.com ca managementul institutiei a luat o decizie. Mai exact:

"Avand in vedere decizia directorului general al CNAIR SA din data de 07.11.2019 si in conformitate cu prevederile legale, declaratiile de avere si de interese vor fi postate pe pagina de Internet a institutiei, in cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea urmatoarelor date:

- adresa imobilelor declarate, cu exceptia localitatii unde sunt situate;

- adresa institutiei care administreaza activele financiare;

- codul numeric personal;

- semnatura".

In schimb, veniturile - inclusiv cele salariale - ale personalului urmeaza sa fie publicate. Decizia nu se aplica retroactiv, potrivit CNAIR. In schimb, de la acest moment incolo, salariatii institutiei isi vor publica salariile, in declaratiile de avere afisate pe site-ul institutiei, asa cum ar fi fost normal sa o faca si pana acum.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Sorin Scarlat CNAIR salarii, #anonimizare salarii CNAIR, #Sorin Scarlat publicare salarii , #infrastructura