Citu spune ca statul ar putea deveni actionar in unele firme private, ca ajutor in criza

Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 23:59
6605 citiri
Citu spune ca statul ar putea deveni actionar in unele firme private, ca ajutor in criza
Foto: Arhiva Facebook/Florin Citu

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, sustine ca una dintre masurile la care lucreaza impreuna cu institutiile financiare internationale vizeaza investitia directa a statului in companii private.

"Ma uit la masuri care sunt folosite in tari ca Elvetia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile in perioada de criza? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se inrautatesc si nicio banca nu mai vrea sa iti dea imprumut, Cum ajutam aceste companii? Poti sa le ajuti cu imprumut, cu garantii, cu subventii sau sa mergi ca partener o perioada in sensul de a cumpara, de a investi, de a da cu imprumut, care se poate converti in actiuni in viitor.

Este o masura pe care am vazut-o in SUA, Anglia, care ajuta companiile sa treaca peste aceasta perioada. Statul aduce langa companie bonitatea statului, garantia statului, dar nu numai printr-un instrument, ci faptul ca intra in actionariat. Este o masura care poate fi folosita si o masura la care ma gandesc. In SUA, cand statul da imprumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, si daca iese profitabil amandoi castigam, daca nu, pierdem amandoi", a declarat, duminica seara, ministrul Finantelor, la Digi 24.

El sustine ca vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece in prezent lucreaza cu institutii internationale care au mai facut acest lucru, inclusiv in Romania, pentru obtinerea unor plafoane cat mai mari. "Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu institutii internationale care au facut asta chiar si in Romania. In prezent, eu negociez plafoane cat mari la garantii cu toate aceste institutii.

Nu ar trebui sa fie o limita deocamdata, ar trebui sa fie un plafon cat mai mare si pe urma vedem cum se duc acesti bani, in functie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au si departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest", a explicat Citu.

Aceasta face parte din masurile pregatite sa faca tranzitia dupa ce va inceta masura somajului tehnic, ministrul precizand ca se lucreaza la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

"Similar cu acest IMM Invest am facut un produs pe care acum il revizuiesc la Eximbank, tot cu subventionare de dobanzi, tot cu garantii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru si au nevoie sa investeasca", a subliniat oficialul MFP.

El a mentionat ca dupa ce va trece criza din sanatate, banii se vor duce numai catre acele sectoare profitabile din economie.

"Pentru revenirea economica este nevoie sa injectezi bani in sistem, iar dupa ce va trece criza din sanatate banii se vor duce catre acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a sustine toata economia, pentru a sustine pe toata lumea. Dupa aceasta perioada trebuie sa revenim la principii liberale, pentru ca o criza economica are si partea ei buna, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au incercat sa fenteze, evazionistii, de obicei crizele curata sistemul economic de aceste companii", a adaugat seful de la Finante.

In opinia sa, economiile nu vor mai arata la fel dupa aceasta criza, nu numai in Romania ci peste tot in lume, insa Romania are sansa sa iasa printre primele din aceasta criza.

"Nu cred ca vor arata la fel economiile dupa aceasta criza. Cred ca nu numai in Romania ci peste tot in lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult in tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, aceasta criza a fost ca un soc care ne indreapta intr-o alta directie. Este o directie pe care multi o anticipam, multi o doream, tehnologizarea vroiam sa vina mai repede.

A venit prin aceasta criza de sanatate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte multi care au pariat pe economia viitorului vor iesi in fata. Romania are o sansa foarte mare pentru ca are nevoie de investitii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit in tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urma, facem aceasta legatura si cred ca Romania are sansa sa iasa printre primele din aceasta criza", a adaugat ministrul Finantelor Publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Florin Citu statul actionar firme private , #criza economica romania