Ciprul, Israelul si Grecia au semnat un acord care deschide calea gazoductului EastMed

Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 21:31 6683 citiri
Foto: captura video Facebook / The Prime Minister of Israel

Liderii din Cipru, Grecia si Israel au semnat un acord de baza, joi dupa-amiaza, la Atena, deschizand calea constructiei planificate a gazoductului EastMed in Mediterana, informeaza DPA.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele cipriot Nikos Anastasiades au fost prezenti la ceremonia de semnare din capitala greaca.

Urmatorul pas este de a scoate la licitatie proiectul astfel incat investitorii privati sa poata aplica. Operatiunile la controversata conducta de 2.000 de km ar putea incepe in 2025, estimeaza Israelul.

"Construim un pod cu care va fi adusa energie in Europa", a declarat Mitsotakis, adaugand ca respectiva conducta va contribui la stabilizarea regiunii si va aduce mai multa prosperitate oamenilor.

Turcia a respins in repetate randuri gazoductul EastMed, Ankara declarand ca nu va permite proiecte de acest fel in estul Mediteranei fara participarea sau consimtamantul sau si numind alianta trilaterala o incercare de incercuire a tarii.

Din 2025, Israelul intentioneaza sa livreze gaze naturale in Europa prin gazoduct. Costurile s-ar putea ridica la peste 6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari). Conducta urmeaza sa porneasca din Israel spre Cipru, iar de acolo catre Creta si apoi spre Grecia continentala. Acolo, gazul va fi livrat in Italia printr-o alta conducta, potrivit Atenei.

Proiectul este sustinut de Statele Unite si Uniunea Europeana. Washingtonul a subliniat ca Europa ar trebui sa devina mai putin dependenta de livrarile de gaze naturale din Rusia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News