Ciocolata si florile, noile "arme" pe care Rusia le indreapta catre UE

Marti, 23 Iunie 2015, ora 16:19
6987 citiri
Ciocolata si florile, noile "arme" pe care Rusia le indreapta catre UE
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Moscova intentioneaza sa prelungeasca embargoul impus produselor alimentare din Uniunea Europeana si sa-l extinda prin includerea ciocolatei si a florilor, dupa ce UE a decis recent sa prelungeasca cu sase luni sanctiunile impotriva Rusiei.

Declaratia a fost data, marti, de presedintele Serviciului federal de supraveghere veterinara si fitosanitara din Federatia Rusa (Rosselkhoznadzor), Aleksey Alekseenko, intr-un interviu acordat publicatiei Gazeta.ru.

UE lasa in continuare Rusia cu buza umflata: Decizia luata in Luxemburg

"Multe alte tari sunt dispuse sa ne livreze flori si in acest caz industria noastra de profil va putea sa-si revina usor daca va fi un embargou. De asemenea, exista de mult timp solicitari privind importul direct de flori din America Latina in schimbul celor din Olanda", a mentionat Alekseenko.

In calitate de punct nodal de transport, Olanda exporta cantitati mari de flori si produse din flori din Europa si America Latina in Rusia.

Potrivit datelor administratiei vamale, in 2014 Rusia a importat 14.700 de tone de bulbi, radacini si alte produse din flori in valoare de 38 de milioane de dolari. La acestea se adauga importul altor 26.500 de tone de alte plante, copaci si arbusti in valoare de 58,3 milioane de dolari. Livrarile de flori proaspete au fost si mai mari, Rusia importand anul trecut 30.700 de tone in valoare de 225,4 milioane de dolari.

Si ciocolata e luata in vizor

De asemenea, producatorii rusi au cerut o interzicere a importurilor de ciocolata din Europa. Potrivit lui Alekseenko, producatorii rusi vor sa preia segmentul de piata controlat de ciocolata de calitate provenita din tari europene precum Belgia, Franta si Germania.

Potrivit datelor statistice, in 2014, Franta a exportat 5.600 tone de ciocolata in valoare de 37,5 milioane de dolari in timp ce Belgia a exportat produse de ciocolata in valoare de 47,3 milioane de dolari.

UE a prelungi sanctiunile

Ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis luni prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016.

Rusia raspunde sanctiunilor occidentale - interdictie prelungita pentru importurile alimentare

In replica, premierul rus, Dmitri Medvedev, i-a cerut vicepremierului Sergey Prikhodko sa pregateasca o solicitare catre presedintele Vladimir Putin in vederea prelungirii masurilor restrictive introduse in contrapartida de Rusia in luna august 2014.

Inaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau in Rusia produse agroalimentare, acestea fiind inlocuite in prezent de societati din Asia, Africa si America Latina, dar si din tari europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Rusia embargo ciocolata flori UE, #Rusia ciocolata flori UE, #embargo Rusia UE , #importuri
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Romani,bucurati-va. Elvetia are o cantitate de ciocolata excedentara