Cinci metode simple de a face economii zilnic

Advertorial
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 11:04
11937 citiri
Cinci metode simple de a face economii zilnic
Sursa foto: pexels.com

Criza sanitara si gravele repercusiuni economice si sociale provoaca o mare ingrijorare in randul populatiei. Pe de alta parte, impunerea carantinei, in primavara, apoi limitarea deplasarilor, a vacantelor din vara si a altor cheltuieli i-a ajutat pe multi sa faca economii mai mari ca de obicei in acest an. Daca nu faci parte dintre acestia, poate te-ai gandit totusi sa economisesti, dar nu ai reusit sa o faci din lipsa de timp, idei si organizare. Stabilirea unei anumite rutine te va ajuta sa economisesti zilnic sau lunar o suma de bani - cea pe care o vei decide doar tu. Vei avea astfel o rezerva pentru zile negre sau pentru un concediu de vis, anul viitor, ori pentru un proiect pe care l-ai tot amanat de mult timp.

Protejeaza-ti economiile de tine insuti

Daca tentatia este prea mare si nu reusesti sa te tii departe de sumele pe care le economisesti, chiar si in cazul unui cont de economii online, cea mai simpla optiune este aceea a unui depozit. Poti alege perioada de economisire, moneda preferata si ai astfel un profit garantat cu risc minim. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti acorzi putin timp pentru a face o comparatie in materie de dobanzi depozite.

Calculeaza-ti cheltuielile fixe lunare

Este esential sa stii care sunt costurile lunare fixe. Este vorba despre chirie sau rata la banca pentru locuinta ta, intretinerea casei cu apa, gaze, curent electric, asigurarile de sanatate, benzina, taxele scolare etc. In afara de aceste cheltuieli, vei avea nevoie de o estimare cat mai corecta a cheltuielilor pentru alimente, produse de menaj si cele pentru ingrijire. Scade suma totala obtinuta din veniturile de care dispui si vei afla cu cat ai mai ramas pe luna pentru a "trai".

In functie de suma cu care ramai, iti poti deja configura un transfer lunar catre un alt cont decat cel curent, cel de economii. Chiar si pentru o suma mica, la sfarsitul anului, vei fi bucuros sa vezi ca ai reusit sa economisesti bani.

Tine o evidenta a cheltuielilor

Pe o perioada de doua-trei luni, tine o evidenta a cheltuielilor zilnice, chiar si pentru cele mai mici sume. Uneori, poti avea impresia ca nu cheltuiesti aproape nimic intr-o zi, dar, seara, poti avea surpriza ca de fapt suma sa fie mult mai mare decat te asteptai. Dupa termenul de monitorizare impus, vei detecta care sunt acele "mici" cheltuieli inutile si vei putea sa iti dai seama de unde poti sa economisesti niste bani.

Transforma lichidarea unei rate in economii

Daca ti-ai cumparat un obiect in rate, de exemplu, un frigider, o canapea sau o masina, dupa ce ti-ai achitat creditul, pune suma pe care ai fi platit-o lunar intr-un cont de economii sau intr-un depozit. Vei continua sa faci aceeasi plata creand un produs de economisire fara sacrificii suplimentare.

Acelasi lucru poate fi valabil si in cazul unei cresteri salariale. Pune suma pe care ai primit-o in plus la salariu intr-un cont de economii.

Compara preturile si evita cheltuielile impulsive

Mai ales in cazul unor lucruri mai scumpe sau servicii pe termen lung, de exemplu, un abonament TV, acorda-ti timp pentru a compara ofertele. Uneori, diferentele sunt semnificative. Acest lucru nu inseamna sa alegi intotdeauna produsul cel mai ieftin, ci sa optezi pentru cel mai bun raport calitate-pret.

Incearca sa eviti cheltuielile impulsive. Daca faci cumparaturi online, lasa produsele dorite in cos timp de cel putin 48 de ore. Daca dupa aceasta perioada inca te mai gandesti la ele, pune-ti intrebari legate de calitate, pret, necesitate etc. In cazul unor lucruri mai scumpe, de exemplu, un televizor de ultima generatie, iti poti oferi si un termen mai lung, de exemplu, o luna. Daca ulterior inca mai consideri ca sunt necesare, cumpara-le.

Metodele prezentate mai sus sunt baza bunelor obiceiuri de economisire. Desi in primele luni s-ar putea sa ti se para dificil de implementat, cu timpul ti se vor parea naturale. Si poate cel mai important lucru este sa inveti sa spui nu tuturor cheltuielilor inutile. Orice lucru sau serviciu are si variante accesibile, pentru toate buzunarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#economii, #economii zilnice , #criza