Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Afacerile din Romania ale unui gigant din industria tutunului au ajuns in 2020 la 1,3 miliarde de euro

Joi, 17 Iunie 2021, ora 15:12
3462 citiri
Afacerile din Romania ale unui gigant din industria tutunului au ajuns in 2020 la 1,3 miliarde de euro
Vanzarile legale de tigari au crescut pentru ca piata neagra a scazut la sub 10%

Cifra de afaceri inregistrata in 2020 de producatorul de tutun JTI, membru al grupului Japan Tobacco, pentru cele doua entitati cu care isi desfasoara activitatea in Romania (JTI Trading si JTI Manufacturing), depaseste 6,3 miliarde lei (1,3 miliarde euro), in crestere cu peste 16% fata de 2019. Din suma totala, 75% reprezinta sume virate la stat.

"Conform raportarilor financiare finale pentru anul trecut, cifra de afaceri inregistrata de JTI in 2020 pentru cele doua entitati cu care isi desfasoara activitatea in Romania, JTI Trading si JTI Manufacturing, depaseste 6,3 miliarde lei (1,3 miliarde euro), in crestere cu peste 16% fata de 2019. 75% din cifra de afaceri, si anume 4,8 miliarde lei reprezinta sume virate la stat: accize, TVA si alte taxe si contributii, in crestere cu circa 13% fata de anul precedent", anunta compania.

Profitul celor doua entitati JTI in 2020 este de peste 731 milioane lei, in crestere cu 34% comparativ cu 2019.

"Intr-un an de criza fara precedent, am demonstrat ca facem parte dintr-o industrie rezilienta, pe care statul s-a putut baza. In 2020, vanzarile legale au crescut pentru ca piata neagra a scazut la sub 10%, pentru prima data in 15 ani, politica fiscala a fost predictibila, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbari majore sau neasteptate. Pe durata pandemiei ne-am confruntat insa si cu dificultati: protejarea oamenilor, inchiderea unor magazine, restrictiile din HoReCa.

Reamintesc ca in 2020 s-a dezbatut in Parlament cea mai radicala initiativa anti-tutun, care prevedea printre altele interzicerea expunerii produselor din tutun in magazine si interzicerea oricaror sponsorizari din partea companiilor de profil, initiativa a carei adoptare ar fi dus la expansiunea contrabandei si ar fi lovit si mai mult sectorul cultural, atat de grav afectat. Ne bucuram ca putem sa ne desfasuram activitatea sprijinind in continuare Vama Romana si Politia de Frontiera, precum si comunitatea in care muncim si traim, prin programele sociale si culturale pe care le derulam in Romania de mai bine de 20 de ani", a declarat Evgeny Nikolsky, general manager JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

JTI este una dintre primele companii multinationale stabilite local, inca din 1993, si a investit pana acum in Romania peste 250 milioane de euro. Recent, compania a anuntat o investitie de 60 de milioane de euro in urmatorii trei ani pentru modernizarea capacitatilor de productie ale fabricii din Bucuresti. In momentul de fata, aproximativ 70% din productia JTI Manufacturing este exportata in circa 50 tari.

Romania este al treilea producator european de tigarete, dupa Germania si Polonia. In 2020 totalul exporturilor a fost de peste 1,3 miliarde euro, contributia pozitiva a tutunului la balanta de plati fiind de circa un miliard de euro.

Conform ultimei executii bugetare anuntate, veniturile provenite din accizele pentru produsele din tutun au crescut in prima parte a anului cu peste 12,5% (de la an la an), ceea ce inseamna ca sectorul tutunului este unul dintre cei mai solizi contribuabili la bugetul statului.

JTI si-a inceput activitatea in Romania in 1993 (ca R.J. Reynolds), si a fost una dintre primele companii multinationale care a investit pe plan local. JTI este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din tutun si produse pentru vapat, cu operatiuni in peste 130 tari. Cu sediul la Geneva, Elvetia, JTI are peste 44.000 de angajati, fiind membra a grupului Japan Tobacco.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#JTI, #industria tutunului Romania, #cifra de afaceri, #crestere , #stiri economice