Cele trei variante pentru iesirea din criza

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 18:38
2840 citiri
Cele trei variante pentru iesirea din criza
Foto: Daylife

In vocabularul liderilor europeni a intrat, incepand cu luna iunie, o sintagma din ce in ce mai folosita: Uniunea Economica si Monetara Adevarata (UEMA).

Acest termen a fost folosit in concluziile de la ultimele doua summit-uri europene, drept recunoastere tacita a faptului ca moneda unica europeana, care s-a nascut in urma Tratatului din Maastricht din 1992, este o creatie cu multe greseli si incompleta.

De asemenea, semnaleaza faptul ca liderii europeni incep sa se concentreze pe un proces mai lung de reconstruire a unei arhitecturi robuste pentru zona euro. Scopul este sa adune sub guvernanta existenta deja structuri care sa impuna disciplina fiscala, o supraveghere unica a sistemului bancar si o politica mai eficienta in privinta cooperarii economice.

"Nu avem de-a face cu un moment 'big bang' pentru zona euro, o mutatie brusca prin care s-ar transforma intr-un nou animal", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de Reuters.

In prezent, exista cel putin trei viziuni pentru viitorul european, avand in centru impartirea responsabilitatii financiare si renuntarea la o parte din suveranitate.

Varianta germana

Prima varianta ar fi cea propusa de cancelarul german, Angela Merkel. Acesta isi doreste un control puternic asupra bugetelor nationale si a reformelor economice, in timp ce noul fond de solidaritate din zona euro ar rasplati respectarea acestor reguli.

In schimb, Merkel nu vrea sa existe ca statele puternice, asa cum este Germania, sa suporte pierderile altor guverne din zona euro sau a sistemelor bancare din tarile respective. Viziunea cancelarului german este impartasita si de Olanda si Finlanda, care au, la randul lor, un rating maxim, AAA.

Premierul finlandez, Jyrki Katainen, crede ca este o problema morala. "In Finlanda, oamenii se intreaba daca este corect sa fie nevoiti sa plateasca pentru greselile facute de politicieni din alte tari. Este usor de inteles ca nu este corect", a spus Katainen.

Merkel nu a exclus posibilitatea emiterii unor eurobonduri comune, in viitorul indepartat, dupa un proces indelungat de integrare fiscala si economica.

Pe de alta parte, Franta nu va accepta propunerile lui Merkel, sunt de parere analistii. "Nu cred ca germanii vor reusi sa impuna dreptul de veto pe bugetele nationale, fara sa accepte eurobondurile", a declarat Jean Pisani-Ferry, seful think-tank-ului economic Bruegel din Bruxelles.

Varianta franceza

Nu toti germanii au o viziune in alb si negru. Un grup de consilieri economici a guvernului din Berlin a propus crearea unui fond temporar, care sa emita eurobonduri comune, pentru a ajuta tarile sa-si plateasca datoriile pana ajunga inapoi la limita impusa de UE, de 60% din PIB.

Acest lucru ar ajuta tarile indatorate, precum Grecia, Italia si Irlanda, dar si Franta si Germania sa ajunga nivelele sustenabila din urma cu 15 - 20 de ani. Varianta este acceptata de presedintele francez, Francois Hollande, deoarece include si emiterea de eurobonduri comune.

De asemenea, ar fi posibil ca Mecanismul European de Stabilitate sa injecteze capital direct in bancile care au fost salvate de guvernele din Irlanda si Spania. Totusi, Merkel a exclus aceasta posibilitate.

Varianta economistilor

O metoda alternativa, favorizata de multi economisti, ar fi crearea unei agentii comune pentru problema datoriilor din zona euro, care ar putea emite obligatiuni in numele statelor membre, pana la un anumit nivel. Guvernelor li s-ar interzice sa emita obligatiuni peste acest nivel.

Acesta optiune, sustinuta de Comisia Europeana, a fost exclusa, insa, de Curtea Constitutionala din Germania. Prin urmare, daca s-ar dori aplicarea ei, Constitutia Germaniei ar trebui schimbata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#optiuni iesire criza euro, #criza economica zona euro , #zona euro