Cele mai mici preturi la gaz si electricitate in 2021, in functie de zona din Romania in care locuiesti

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 08:40
100601 citiri
Cele mai mici preturi la gaz si electricitate in 2021, in functie de zona din Romania in care locuiesti
FOTO Pixabay

Ziare.com, cu ajutorul calculatoarelor de pe site-ul ANRE, a analizat care sunt, odata cu liberalizarea pietei, cele mai mici preturi la gaz si electricitate, in functie de judetul in care va aflati.

Oferte electricitate

Am luat in calcul ofertele concurentiale pentru facturi cu un consum estimat de 100 kWh, care au un nivel de tensiune joasa si un pret nediferentiat. De asemenea, am tinut cont si de modul in care va fi transmisa factura (e-mail), dar nu am luat in considerare din ce sursa va veni energia.

De asemenea am mers pe un pret fix al energiei, iar facturarea sa se produca la 30 decembrie 2020.

"Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice," poate fi accesat pe site-ul ANRE.

Bucuresti

Astfel ca, cea mai mica factura, pe Bucuresti, vine de la S.P.E.E..H. Hidroelectrica, oferta numindu-se Viitor Verde. Energia folosita este 100% regenerabila, iar valoarea unei facturi in parametri alesi de noi este de 62,42 de lei. Oferta celor de la Hidroelectrica este valabila pana la 30 iunie 2021, daca vreti sa o contractati.

A doua oferta, EnergyGO online, este cu 10 bani mai scumpa, adica 62,52 de lei si vine de la Restart Energy One SA. Si aici energia este 100% regenerabila. Oferta aceasta o gasiti valabila pana la data de 10 ianuarie 2021.

Pe locul trei se afla Nova Power&Gas SRL, cu "oferta casnic pret garantat 12 luni", pretul pentru 100 de kWh este de 63,71 de lei, deci cu o diferenta destul de mica intre ea si primele doua oferte.

Pentru zona Bucurestiului veti gasi, dupa criteriile alese de noi, aproape 60 de oferte, cea mai scumpa fiid de 111,91 lei/ 100kWh. Aceasta provine de la Electromagnetica SA, care furnizeaza energie regenerabila doar in proportie de 38,29%, dupa cum ne spune site-ul ANRE.

Cluj

In judetul Cluj, tot oferta Hidroelectrica este pe primul loc, din punct de vedere al pretului, dar este cu un leu mai scumpa fata de Bucuresti. Astfel ca ardelenii vor plati 63,76 lei pentru cei 100 de kWh consumati. Si daca ne uitam si la restul ofertelor, diferenta de un leu se pastreaza intre Bucuresti si Cluj, acestea venind tot de la cei mai sus mentionati.

In schimb, ultima oferta, cea mai scumpa, a venit de la SC PC Management & Consulting SRL si are o valoare de 117,15 lei pentru 100 kWh. In acest caz, numai 10% din electricitate este din sursa regenerabila.

Constanta

Aceiasi ofertanti sunt si pe judetul Constanta, dar aici pretul este cu 4 lei mai mare la fiecare oferta, fata de cele din Capitala. Si ca si in Cluj, ultima oferta vine de la SC PC Management & Consulting SRL si ajunge la 120 de lei.

Dolj

In Banie, cea mai buna oferta pentru 100 kWh este cu un leu mai scumpa decat in Constanta, astfel ca aceasta ajunge la 67,61 de lei. La capatul opus, cea mai scumpa oferta este de 121 de lei, pastrandu-se aceeasi ofertanti ca in Dobrogea.

Timis

Aici preturile sunt la fel ca in Capitala, astfel ca pentru 100 de kW contorizati veti plati 62,71 de lei, oferta crescand dupa acelasi tipar. Cei mai scumpi kw vin tot de la SC PC Management & Consulting SRL si costa peste 115 lei.

Iasi

In Iasi ofertele sunt cu 3 lei mai scumpe decat in Bucuresti si vin de la aceeasi operatori, iar cea mai scumpa oferta este de 119 lei/ 100kWh.

Oferte gaze naturale

am luat in calcul ca tipul pretului gazelor naturale din oferta sa fie unul fix, iar categoria de consum anual sa intre in clasa C1 - client cu consum anual mai mic sau egal cu 280 MWh. De asemenea, am tinut cont ca tipul pretului unitar de furnizare sa fie cu servicii reglementate incluse, iar transmiterea facturii sa se faca in format electronic.

Bucuresti

CEZ Vanzare are oferta cea mai buna, CEZ GAZ optim Online, pentru care veti plati 93,74 de lei pe MWh. Din aceasta suma, 54 de lei sunt taxati pentru gazele naturale, 9,5 lei - pentru transportul acestora, 30,24 de lei - pretul de distributie.

A doua oferta vine de la Enel Energie Muntenia SA, oferta se numeste Enel Gaz online Salut, si costa 96,24 de lei pe MWh.

Electrica Furnizare SA are oferta "Impreuna" si este cu peste 6 lei mai scumpa decat anterioara, adica ajunge la 102,77 lei/ MWh.

La capatul opus, cea mai scumpa oferta vine de la Hermes Energy & Gas SRL si va costa 241,74 de lei. Pentru Bucuresti, pe site-ul ANRE puteti gasi cateva zeci de astfel de oferte din care sa va alegeti pe cea care vi se pare cea mai convenabila.

Cluj Napoca

La Cluj Napoca, pe primele locuri ca oferta sunt aceleasi trei mari companii, numai ca preturile sunt cu 14 bani mai mici. Diferenta se regaseste in tariful de distributie, care este cu acei 14 bani mai mic decat la Bucuresti. Si in cazul ultimei oferte, se aplica aceeasi regula a celor 14 bani.

Constanta

In Constanta sunt exact aceleasi oferte precum cele din Capitala, de la primele trei, pana la ultima oferta. Pe al patrulea loc la Constanta, dar si in Bucuresti, se regaseste oferta de la Restart Energy One SA, numita gasGO Online Economiseste X2, si vine cu un pret de 104,24 lei. Apoi, Tinmar Energy are oferta Tinmar Gaz care costa 108,64 de lei/ MWh.

Cand vine vorba despre orasele mici din judetul Constanta, aici marii furnizori "fac jocurile", iar in cele mai multe cazuri, Electrica Furnizare si Engie Romania sunt companiile cu oferte pentru ele.

Craiova

Oferta pe capitala Olteniei este aceeasi ca in Bucuresti. In schimb, cand vine vorba de localitatile mai mici din Dolj, oferta este mult mai diversificata decat cea din judetul Constanta. Adica, aceiasi furnizori pe care-i gasim in municipiul Craiova ii gasim si in localitatile mai mici din Oltenia.

Iasi

In schimb, in municipiul Iasi, oferta este asemanatoare cu cea din Cluj, diferentele fata de Capitala fiind cele de 14 bani la fiecare oferta. Daca mergem in localitatile mai mici, nu neaparat orasele mici sau medii, oferta devine ceva mai scumpa. Astfel ca, spre exemplu, intr-o localitate precum Vorovesti, cea mai ieftina oferta este de 11,56 de lei/MWh si vine de la CEZ Vanzare SA. La capatul opus, cea mai scumpa este de la Hermes Energy& Gas SA si costa 259,56 lei/MWh.

Tulcea

Din marile orase analizate, Tulcea pare sa aiba cea mai buna oferta, chiar daca diferenta nu este decat de un leu si ceva. Aici, CEZ Vanzare are oferta CEZ GAZ Optim Online si costa 92,14 lei. Oferta aceasta este urmata indeaproape, la doar 2,5 lei de cea a Enel Energie Muntenia SA si costa 94.64 lei.

In orase precum Macin, oferta este si mai buna. Cea mai ieftina este de 88,85 de lei, iar cea mai scumpa ajunge la 236,85 de lei/ MWh.

Timisoara

Ofertele pentru orasul din vestul tarii sunt asemanatoare cu cele din Cluj Napoca, adica 93,60 de lei, iar pentru localitatile mai mici, precum Cerneteaz, preturile mai sar in sus cu aproape 2,5 lei.

Ce acte va trebuie pentru incheierea unui contract

In general, veti avea nevoie de urmatoarele acte pentru incheierea unui contract de furnizare gaze:

* Copie C.I.;

* Declaratie pe propria raspundere privind utilizarea gazelor naturale numai pentru desfasurarea activitatilor casnice;

* Copie a actului de proprietate sau a altui document care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului care face obiectul locului de consum. Pentru protectia consumatorului, se pot decupa parti nerelevante pentru serviciul de furnizare;

* Acordul scris al proprietarului de drept pentru incheierea contractului de furnizare, daca aceasta mentiune nu se regaseste inscrisa in actul de detinere a spatiului, in cazul in care solicitantul persoana fizica are calitatea de chirias/concesionar sau alta calitate similara si atesta un drept de folosinta temporara a locului de consum printr-un act incheiat cu proprietarul;

* Acordul de acces (daca este disponibil);

* Documentele se transmit in copie, semnate, conform cu originalul.

Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont si de faptul ca unele oferte mai pot contine si alte costuri suplimentare lunare car pot schimba total clasamentul.

Ce furnizori de electricitate vin cu cele mai mici oferte. Analiza comparativa realizata pe site-ul ANRE

Care sunt cele mai ieftine oferte la gaze pentru consumatorii casnici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#facturi, #oferte, #gaze naturale, #electricitate, #curent, #ANRE , #gaz