Inflația anuală la poarta fabricii în România, cea mai mare din Uniunea Europeană în iunie!

Joi, 04 August 2022, ora 14:34
2437 citiri
Inflația anuală la poarta fabricii în România, cea mai mare din Uniunea Europeană în iunie!

România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației industriale din UE în luna iunie.

Creșterea cu peste 60% a prețurilor producției industriale arată că românii sunt departe de a scăpa de scumpirile care le-au erodat puterea de cumpărare.

Iar rata reală a inflației este mult mai mare decât nivelul oficial de 15%, așa cum au avertizat deja mai mulți analiști economici.

Energia, cauza scumpirilor

Astfel, Eurostat anunță că în luna iunie 2022, comparativ cu iunie 2021, prețurile producției industriale au crescut cu 35,8% în zona euro și 36,1% în UE.

Toate statele membre UE au înregistrat un avans al inflației anuale la poarta fabricii, pricipala cauza rămânând zona de energie.

Cele mai mari scumpiri, aproape duble decât media europeană, au fost consemnate însă în România, unde prețurile la poarta fabricilor au crescut cu 61,2%.

Urmează Danemarca și Lituania, cu majorări de 55,5%, respectiv 52,5%.

La nivelul UE, prețurile producției industriale au crescut cu 92% în sectorul energetic, s-au majorat cu 24,1% pentru bunurile intermediare, cu 13,4% în cazul bunurilor de consum de folosință curentă, cu 10% pentru bunurile de consum de folosință îndelungată, respectiv au crescut cu 7,8% pentru bunurile de capital.

Prețurile în toată industria UE, excluzând energia, au crescut cu 16,2%.

Evoluția față de mai 2022

Comparativ cu luna anterioară, mai 2022, prețurile industriale au crescut în iunie 2022 cu 1,1% în zona euro și cu 1,3% în Uniunea europeană.

În mai 2022 avansul lunar a fost de 0,5% în zona euro și de 0,7% în UE, se poate remarca deci o accelerare a inflației la poarta fabricii în iunie, atât în uniunea monetară cât și în blocul comunitar.

La nivelul Uniunii Europene, avansul lunar al prețurilor producției industriale a avut ca principală cauză creșterea prețurilor din sectorul energetic, care s-au majorat cu 3,2%.

Prețurile în toată industria, exceptând energia, cu crescut cu 0,5%.

Cele mai mari creșteri lunare ale inflației la poarta fabricii au fost consemnate în Irlanda (plus 13,2%) și Lituania (plus 5,2%), precum și în Letonia și Finlanda, ambele cu 4%.

Reducerea prețurilor la poarta fabricii, pe baze lunare, a fost observată în Grecia (minus 3,2%) și Luxemburg (minus 2,2%).

Scade inflația pe final de an?

Față de mai 2022, în România prețurile producției industriale au crescut cu 3,8 % în iunie 2022, țara noastră fiind în plutonul memebrelor UE care au consemnat cele mai mari scumpiri.

Trebuie arătat faptul că majorările de prețuri la poarta fabricii se reflectă în prețul final pe care îl plătesc consumatorii, inflația industrială fiind un indicator relevant asupra modului în care va evolua indicele prețurilor de consum.

BNR anticipează că inflația va urma o traiectorie descendentă în a adoua parte a anului în curs, de la vârful de 15% atins în iunie, însă rămâne de văzut în ce măsură aceste estimări se vor adeveri, în condițiile în care prețurile energiei continuă să alimenteze o inflație industrială de peste 60%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#economie , #stiri economice