Ce se intampla in Coreea de Sud si ce impact are asupra Romaniei?

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 15:49
6477 citiri

Presiunea amenintarilor belicoase venite din partea Nordului este in crestere, cei din Sud sunt constienti de iminenta pericolului unui atac nuclear, dar populatia isi vede inainte de treaba.

Sistemele economice, politice si sociale functioneaza, iar institutiile isi urmaresc atingerea obiectivelor strict legate de politicile publice, de strategiile nationale si de interesele cetatenilor.

Companiile mari, cele care au reusit sa fie un exemplu de dezvoltare la nivel mondial, domina in continuare pietele in care functioneaza, isi seteaza obiective din ce in ce mai ambitioase, investind enorm in cercetare, dezvoltare si inovare.

Firmele mici se adapteaza exemplar pe pietele emergente si din ce in ce mai volatile, investind in cresterea productivitatii, produse si servicii de calitate superioara si formarea unei forte de munca autohtone extrem de tinere.

Zilele acestea Seulul este animat, ca deobicei, strazile sunt impanzite de spectacole care au inca iz estival, lumea alearga intre locul de munca, restaurante, magazine, parcuri si celebrele palate.

Criza politica a fost depasita, conflictele sociale si infierbantarile sindicale si-au gasit solutia, campaniile electorale sunt incheiate.

Intr-un cuvant, in ciuda amenintarilor armate, tara "civila" isi vede de treaba: urmareste asigurarea bunastarii cetatenilor, consolidarea pozitiilor pe piete si cucerirea unor noi piete, asigurarea functionalitatii eficiente a tuturor institutiilor.

Pe acest fond, Guvernul Republicii Coreea intinde o mana ferma administratiei romane pentru intrarea intr-o zona mult mai intensa de cooperare ce vizeaza cresterea economica si bunastarea sociala. Aceasta zona de cooperare romano-coreeana, sa-i zicem 2.0 prin prisma raportarii la ceea ce a fost pana acum, propune un model extrem de eficient de functionare unitara a administratiei, mediului privat si celui universitar.

Rezultatul este reformarea institutionala si organizatorica in ceea ce priveste ridicarea conceptului de productivitate la nivel de prioritate nationala.

Nu mai e un secret pentru nimeni, rapoartele europene o arata, Romania este la coada clasamentului celor mai productive si competitive state membre ale UE. Pentru a intari acest lucru, nici la inovativitate si creativitate nu stam mai bine.

Desi toata ziua se vorbeste despre productivitate, pana acum nimeni nu a realizat ca acest concept este golit de substanta la noi: nu exista o strategie unitara la nivel national, nu functioneaza un cadru institutional, nu se constientizeaza ca motorul care determina cresterea economica este chiar productivitatea, nu consumul si ajutoarele sociale.

Trebuie facuta o schimbare fundamentala, pentru a crea un cadru propice intelegerii notiunilor de productivitate si competitivitate, ce resorturi stau la baza sporirii acestora si ce beneficii vor avea romanii de pe urma parcurgerii acestui drum.

Productivitatea si competitivitatea reprezinta sursa de bunastare a unei natiuni, constituie fundamentul cresterii calitatii vietii, a nivelului de trai si a puterii de cumparare. In prima faza, aceste doua concepte genereaza dezvoltare sustenabila pentru natiune, profit pentru companii si un trai indestulat pentru indivizi.

In profunzime, productivitatea si competitivitatea genereaza o asezare a economiei si societatii pe baze de performanta crescuta, calitate sporita, competenta profesionala, meritocratie si eficienta. Prin promovarea unui mediu competitiv si a unei productivitati sporite, se pune foarte mare presiune pe schimbarea sistemelor de educatie si de cercetare, pe incurajarea spiritului antreprenorial, pe inovatie si creativitate.

De ani de zile, ne uitam cu jind la tarile avansate din punct de vedere economic si care genereaza bunastare pentru cetatenii lor. E foarte bine sa stim ce se intampla, sa avem tinte si sa facem comparatii. Dar este la fel de important sa intelegem ce a generat ritmul sustinut de crestere al economiilor respective si pe ce se bazeaza belsugul cetatenilor din acele tari... ei bine, ati ghicit: pe productivitate si copetitivitate!

Productivitatea si competitivitatea sunt "bunuri" ale intregului popor, transcendente ciclurilor electorale, ele trebuie sa fie o constanta a dezvoltarii si un fundament al nivelului de trai.

In concluzie, nu este de ajuns sa ne dorim sa fim precum coreenii, trebuie sa facem si ce fac ei (munca, inovatie, creativitate, productivitate, competitivitate)... restul (calitate, crestere economica, bunastare) sunt doar consecinte.

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#model economic Coreea Sud, #parteneriat Coreea Sud Romania , #crestere economica