Ce se ascunde in spatele refuzului Cehiei?

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 19:49
4668 citiri
Ce se ascunde in spatele refuzului Cehiei?
Foto: Arhiva

Pe langa Marea Britanie, Republica Ceha, care urmeaza sa adopte moneda unica la un moment dat in viitor, a fost singura tara care a refuzat "pactul fiscal", definit de initiatorii sai ca un instrument de implementare a disciplinei bugetare in randul tarilor din Uniunea Europeana.

"Prim-ministrul ceh ne-a spus ca nu poate accepata viitorul tratat din motive constitutionale", a spus Nicolas Sarkozy, dupa intalnirea liderilor europeni din Bruxelles, potrivit BBC.

Cehia a transmis astfel un semnal ca nu toate tarile din UE sunt dispuse sa sprijine neconditionat transferul puterii de la nivel national la nivel european, a spus ulterior premierul ceh, pentru o publicatie locala.

Ce se ascunde in spatele refuzului Cehiei?

Oficial, premierul ceh, Petr Necas, a formulat trei obiectii: accesul limitat la intalnirile zonei euro pentru membrii UE care nu utilizeaza inca moneda unica, pactul nu abordeaza in mod corespunzator criza din zona euro, iar procesul de ratificare in Republica Ceha este "foarte complicat si nesigur".

"Nu pot accepta acordul in acest moment din cauza continutului, dar si a lipsei de claritate in ceea ce priveste ratificarea si data efectiva", a precizat Necas, citat de Prague Post.

Astfel, pactul fiscal trebuie sa fie aprobat prin majoritate constitutionala sau de catre poporul ceh prin referendum, ceea ce nu este foarte simplu: chiar daca cehii ar accepta o supraveghere mai stricta din partea organismelor internationale, doar organizarea unui referendum ar putea dura luni sau chiar ani.

Cu siguranta, ratificarea nu poate fi realizata pana in martie, cand pactul fiscal ar trebui sa intre in vigoare.

Rezultatul unui vot constitutional este la fel de neclar si ar fi precedat oricum de luni de dezbateri aprinse in ambele camere ale Parlamentului.

"Toata lumea intelege de ce Marea Britanie este impotriva pactului. Nimeni nu intelege de ce se opune Republica Ceha", a spus ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, potrivit BBC.

Motivele reale au insa de a face cu schimbarile care au loc la Praga, de natura politica.

Civic-democratii prim-ministrului ceh au o aripa de dreapta puternic eurosceptica, precum Partidul Convervator din Marea Britanie.

Necas, precum Cameron, este adeptul pragmatismului, un moderat care trebuie sa echilibreze interesele partidului, ale coalitiei si ale statului. El trebuie sa activeze in galeria eurosceptica, dar sa previna, in acelasi timp, izolarea Cehiei in Europa.

Si trebuie sa faca toate aceste lucruri intr-un an cu alegeri, in care civic-democratii se asteapta sa aiba o evolutie dezastruoasa. Mii de alegatori de centru-dreapta s-au indreptat deja catre partidul moderat pro-european al lui Schwarzenberg, Top09.

In cele din urma, Cehia ar putea sa nu aiba alta optiune decat sa semneze tratatul. Insa decizia va apartine unui alt premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#fact fiscal, #refuz cehia, #zona euro , #zona euro