Ce s-a intamplat cu economia Suediei, care a ales o alta cale de a gestiona pandemia

Duminica, 31 Mai 2020, ora 14:25 9951 citiri
Foto: Pixabay

Economia Suediei, tara care a decis sa nu impuna un blocaj complet pentru a limita raspandirea coronavirusului, a inregistrat o crestere economica cu mult peste cea a altor tari europene in primele trei luni ale anului.

Biroul de statistica al tarii a anuntat o crestere anuala de 0,4% a produsului intern brut in primul trimestru din 2020, relateaza CNBC.

De asemenea, PIB-ul a crescut cu 0,1% fata de ultimele trei luni ale anului trecut.

Economistii Reuters se asteptau la o contractie de 0,6%, mai precizeaza sursa citata.

Acestia sunt de parere ca Suedia nu va putea evita totusi recesiunea in 2020, dar aceasta va fi mai putin abrupta comparativ cu alte tari.

Guvernul suedez le-a recomandat cetatenilor sa stea in casa si sa lucreze de acasa, daca acest lucru este posibil, dar, desi a adoptat unele masuri de distantare sociala, barurile si restaurantele au ramas deschise, iar elevii sub 16 ani au continuat sa mearga la scoala - o strategie menita sa construiasca imunitatea in grup.

Suedia are cea mai mare rata de deces prin coronavirus din lume. Tara a raportat pana in prezent 35.727 de cazuri de coronavirus si 4.266 de decese - mai multe decat Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda la un loc.

C.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News