Ce obtine Romania la summit-ul european?

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 14:06
2463 citiri
Ce obtine Romania la summit-ul european?
Foto: Arhiva

Printre discutiile tensionate pe care liderii principalelor economii europene, reuniti la summit-ul de la Bruxelles, le poarta cu privire la adoptarea unor masuri de mare anvergura pentru salvarea zonei euro, reprezentantii Comisiei Europene au dat asigurari ca nu va fi diminuat nivelul fondurilor europene pe tara noastra le va primi in urmatoarea perioada, in pofida faptului ca Romania a inregistrat un grad de absorbtie extrem de redus.

In plus, pactul de crestere convenit de politicieni poate fi indirect benefic si pentru noi, afirma analistii.

Astfel, fondurile europene disponibile pentru perioada de programare 2014-2020 nu vor fi reduse, insa Romania trebuie sa isi imbunatateasca rata absorbtiei fondurilor comunitare.

"Romania in 2014-2020 nu va avea fonduri europene reduse nici in ceea ce priveste platile directe, Politica Agricola Comuna, nici in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune. Evident, insa, ca tine foarte mult de noi", a declarat prim-ministrul Victor Ponta intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

Potrivit analistului Aurelian Dochia, decizia Comisiei Europene, in contextul presiunilor pentru stimularea cresterii in Europa, reprezinta o sansa pentru Romania.

"Speranta este ca din viitor sa mearga mai bine absorbtia si din acest motiv este o sansa. Daca reusim sa o valorificam sau nu, este alta problema. Dar faptul ca ramane inca in vigoare este foarte important.

La nivel european nu este chiar o surpriza, exista o disputa cu privire la echilibrul care trebuie sa fie realizat intre austeritate si crestere, iar aceste fonduri sunt un instrument pentru stimularea cresterii. Chiar au existat propuneri pentru marirea fondurilor pentru diferite programe, din partea lui Francois Hollande", a spus analistul pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, economistul Bogdan Glavan este de parere ca "vestea buna" primita din partea institutiilor europene nu reprezinta un motiv real de entuziasm, el sustinand ca fondurile europene nu reprezinta un mecanism eficient pentru dezvoltarea tarii.

"Consider ca fondurile europene reprezinta o proasta idee pentru dezvoltarea Romaniei. Pentru ei nu trebuie sa treci testul pietei. Pentru a castiga acesti bani nu trebuie sa inovezi, sa fii mai eficient decat altii in a produce ceva, ci trebuie sa depui lobby-ul corespunzator, sa ai niste experti in birocratie.

Fondurile europene creeaza dependenta, daca ai trait o viata intreaga din fonduri europene vrei sa traiesti in continuare. Nu cred ca slujesc la realizarea unei economii sanatoase. Intretin o structura de productie si o structura birocratica ineficiente. Prin urmare, nu vad de ce sa ma bucur ca roman ca vom primi in continuare bani de la Europa", a spus economistul pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste randamentul cheltuielilor cu fondurile europene, el da exemplul Spaniei Italiei, tari care "au atras foarte multi bani si sunt in prima linie a crizei".

Romania a ocupat in 2011, pentru al treilea an consecutiv, ultimul loc in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, cu un procent de 14% de sume platite, potrivit companiei de consultanta KPMG.

Pactul de crestere, benefic si pentru Romania

Liderii europeni au convenit la Bruxelles asupra pact pentru zona euro in valoare de 120 de miliarde de euro, destinat cresterii economice si crearii de locuri. Pactul este bazat pe o crestere a capacitatii de imprumut a Bancii Europene de Investitii (BEI) cu 60 de miliarde de euro, pe fondurile structurale neutilizate in valoare de 55 de miliarde de euro. De asemenea, 5 miliarde de euro vor proveni din obligatiunile pentru finantarea infrastructurii de transport si energie, care urmeaza sa fie lansate in acesta vara.

Potrivit premierului Victor Ponta, pentru Romania pactul de crestere era absolut necesar, reprezentand "un semnal la nivel european ca exista solutii de crestere economica si creare de locuri de munca".

"In mod indirect, modul in care merge zona euro poate sa creeze si in Romania cerere si locuri de munca. Daca banii folositi in Italia duc la cresterea importurilor din Romania, atunci si noi beneficiem de ei in mod indirect. In ce masura vom beneficia, ramane de vazut, dar oricum nu ne face rau, ne face bine", a concluzionat Aurelian Dochia.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#Romania summit UE, #fonduri europene Romania, #pact crestre zona euro , #zona euro