CE ne da despagubiri pentru pesta, doar daca autoritatile au luat masuri sa o stopeze. Cifrele nu arata bine

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 09:57
3245 citiri
CE ne da despagubiri pentru pesta, doar daca autoritatile au luat masuri sa o stopeze. Cifrele nu arata bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisarul pentru Agricultura, Phil Hogin, informeaza ca parte dintre fermierii romani ramasi fara animale din cauza epidemiei de pesta pot fi despagubiti din bani europeni. Cu o conditie, insa: autoritatile romane trebuie sa faca dovada ca au luat masurile recomandate de UE pentru a impiedica raspandirea bolii.

Or, rapoartele Comisiei Europene (CE) din 2016 si 2017 arata tocmai ca autoritatile noastre n-au urmat decat in parte recomandarile specialistilor de la Bruxelles. Si nici in acest an nu s-au descurcat prea bine, de vreme ce epidemia a scapat de sub control.

Intr-un raspuns recent acordat europarlamentarului Maria Grapini, comisarul Phil Hogan subliniaza clar ca Romania a primit deja bani pentru prevenirea epidemiei de PPA si va continua sa fie finantata - asa cum Ziare.com v-a informat deja in urma cu mai multa vreme - in baza unui program multianual la care participa.

S-ar putea acorda de la bugetul UE si bani in plus, inclusiv pentru despagubirea unora dintre fermierii pagubiti, dar numai in cazul in care se va dovedi ca autoritatile au luat masurile necesare pentru a preveni raspandirea bolii. Mai exact, Phil Hogan sustine ca:

"In cadrul politicii agricole comune sunt disponibile mai multe masuri, cu conditia ca masurile veterinare sa fi fost adoptate pentru controlul bolii.

Pe de o parte, in cadrul Programului pentru Dezvoltare Rurala, Romania are posibilitatea de a sprijini activitati de transfer de cunostinte si servicii de consiliere pentru a informa producatorii, precum si posibilitatea de a-i sprijini pe fermierii care doresc sa treaca la alt tip de productie sau activitate agricola sau non-agricola".

Asa cum Ziare.com a relatat, in repetate randuri, in anii 2016 si 2017, rapoartele facute de reprezentantii DG Sante (organism al Comisiei Europene) au scos la iveala faptul ca Romania nu isi respecta pe deplin angajamentele asumate in cadrul programului.

Un porc despre care echipa de interventie spunea ca pare atins de boala, intins pe sosea. Foto: Ziare.com

O noua inspectie a DG Sante a avut loc, in acest an, in perioda 17-25 octombrie. Ziare.com v-a oferit, in premiera, agenda vizitei si locurile pe care specialistii veniti de la Bruxelles urmau sa le viziteze. Ce au descoperit, pe teren, reprezentantii CE nu stim, iar concluziile raportului urmeaza sa fie facute publice abia in urmatoarele luni.

Cu toate astea, din ce am vazut, urmarind de la fata locului lupta cu pesta, autoritatile au fost departe de a-si face treaba impecabil.

Sa luam un exemplu simplu: echipele de ucidere n-au respectat regulile stabilite chiar de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind ingroparea porcilor ucisi preventiv. Mai exact, in loc sa izoleze gropile cu folie, cum cerea procedura, echipele aruncau porcii direct in pamant. La solicitarea Ziare.com, autoritatile au sustinut ca ceea ce se intampla in teren e gresit si ca vor lua masuri. Dar practicile au continuat.

Dupa ce Ziare.com a reclamat ca procedura de ingropare nu se respecta, la Grindu (jud. Tulcea) echipele de interventie ingropau animalele fara folie. Foto: Ziare.com

Ramane sa aflam ce cred specialistii europeni despre aceste incalcari de procedura, dar si daca modul in care actioneaza, in general, autoritatile romane merita finantat, in continuare, din bani europeni.

La urma urmei, chiar daca autoritatile sustin ca si-au facut treaba ca la carte - potrivit informatiilor pe care Ziare.com vi le-a oferit deja - dintre toate statele membre UE, in Romania pesta a facut cele mai mari pagube, in acest an. Iar numarul focarelor - ajuns deja la aproape 1.050, in 16 judete - tot creste, de la o saptamana la alta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pesta porcina africana bani, #Phil Hogan pesta porcina africana, #bani pesta porcina africana Romania , #pesta porcina