Ce inseamna interventia militara a Rusiei in Siria pentru piata petrolului

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 18:46
7799 citiri
Ce inseamna interventia militara a Rusiei in Siria pentru piata petrolului
Foto: Arhiva Ziare.com

Interventia militara a Rusiei in Siria incepe sa capete o noua dimensiune, avand in vedere ca ar putea avea implicatii in piata petrolului.

Multi dintre cei implicati in conflictul din regiune, direct sau indirect, sunt si cei mai mari producatori de "aur negru" din lume.

In aceste conditii, publicatia Business Insider a analizat cum va afecta interventia militara a Rusiei in Siria pretul titeiului.

Helima Croft, analist la RBC Capital Markets, a evidentiat doua idei ce trebuie urmarite:

  • Cum va fi afectata relatia Rusiei cu Arabia Saudita
  • Cum vor fi afectate finantele Arabiei Saudite

"Escaladarea conflictului ar putea ingreuna discutiile dintre liderii rusi si oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in frunte cu Arabia Saudita, legate de o intelegere in ceea ce priveste o taiere simultana a productiei de titei in viitorul apropiat", arata Croft.

Rusia bombardeaza Siria: Peste 50 de tinte in ultimele 24 de ore

Pretul petrolului, care se afla la un nivel redus de un an de zile, poate creste daca statele OPEC decid sa reduca productia.

Problema este ca acestea, in special Arabia Saudita, au sustinut ca vor implementa miscarea doar daca si statele non-OPEC vor lua decizii similare. In consecinta, discutiile cu Rusia au inceput, liderii celor doua tari s-au intalnit in cateva randuri, insa momentan nu s-a ajuns la o concluzie.

"E posibil ca relatia sa stagneze, din cauza conflictului din Siria, astfel ca va fi dificil sa se ia o decizie in acest sens prea curand", a punctat analistul citat.

Citeste aici mai multe detalii despre negocierile Rusiei cu Arabia Saudita

Si chiar daca discutiile vor avansa, tot va fi nevoie de o dexteritate diplomatica iesita din comun, atat din partea Moscovei, cat si a Riaydh-ului, pentru ca sa continue razboiul din Siria si sa coordoneze in acelasi timp o politica comuna a titeiului.

In consecinta, e putin probabil ca sauditii sa reduca productia de petrol in tandem cu rusii, in viitorul apropiat.

"Avand in vedere inflacararea celor implicati in razboiul din Siria, acest tel pare a fi unul prea inalt", a mai spus Croft.

Sursa: RBC Capital Markets/Business Insider

Arabia Saudita sta prost cu finantele

Pe de alta parte, conflictul din Siria pune o presiune mare pe bugetul sauditilor, potrivit sursei citate.

La inceput, aceasta tara a salutat scaderea pretului petrolului si a militat pentru mentinerea acestuia la un nivel scazut. Arabia Saudita nu a vrut sa scada productia pentru a impulsiona o scumpire a "aurului negru", motivand ca vrea sa apere pozitia in piata a sa si a OPEC.

Pana de curand, sauditii au putut face fata pierderilor inregistrate din cauza ieftinirii titeiului, pentru ca au "umblat" la resursele financiare. Insa razboiul din Siria, in special cheltuielile cu armata, au cam saracit visteria statului.

"Arabia Saudita a fost unul dintre cei mai mari critici ai ofensivei Rusiei in Siria si exista semnale ca Regatul se pregateste sa isi creasca sprijinul militar acordat rebelilor care lupta impotriva regimului Assad", arata Croft.

Insa Siria nu e singurul teritoriu pe care sauditii se afla in batalii. Mai e si Yemenul, unde conflictul dureaza de mai bine de sase luni.

Per total, toate aceste conflicte pun presiune pe finantele tarii.

Cine ar beneficia de o crestere a pretului petrolului

Totusi, exista o sansa ca pretul petrolului sa creasca in urmatoarea perioada, pe fondul riscului unei confruntari accidentale intre fortele rusesti si americane, care sunt angajate in operatiuni aeriene in Siria.

Putin, despre investitia americanilor in Siria: Mai bine ne dadeau noua cei 500 de milioane de dolari

Washingtonul si Moscova, pregatite sa reia discutiile despre spatiul aerian sirian

Croft noteaza ca o scumpire a titeiului ar fi o veste extraordinar de buna pentru Rusia, care depinde foarte mult de veniturile obtinute din aceasta resursa.

Reducerea productiei

Adnan Shihab-Eldin, fostul secretar general al OPEC, sustine ca o alianta a OPEC cu Rusia ar inseamna ca 45% din piata petroliera ar fi controlata de aceste state.

Pentru ca intelegerea sa fie parafata, analistii sustin ca e nevoie doar de o reducere a productiei de 500.000 de barili de petrol pe zi din partea tarii conduse de Vladimir Putin, dintr-un total de 10,7 milioane.

OPEC e alcatuita din Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#petrol interventie Rusia Siria, #efecte interventie Rusia Siria , #petrol