Ce date prezinta, de fapt, azi INS?

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 08:13 6144 citiri

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale, a starnit valva cu estimarile legate de cresterea economica aferenta trimestrului trei din 2014, precizand totodata ca Institutul National de Statistica (INS) va demonta ideea de recesiune tehnica. Insa care e adevarul?

"Premierul Victor Ponta a precizat ca datele despre PIB-ul aferent trimestrului al treilea din 2014 vor arata o crestere de 1%, fara a preciza daca acest avans este raportat la aceeasi perioada a anului trecut sau la trimestrul anterior", se arata in nota ING Bank remisa Ziare.com.

Media estimarilor realizate de analisti arata ca produsul intern brut al Romaniei in lunile august-septembrie va fi mai mare cu 0,4% fata de aprilie-iunie si cu 0,9% in comparatie cu trimestrul al treilea din 2013, potrivit documentului citat.

Pe de alta parte, economistii ING Bank sunt mai pesimisti, ei preconizand o crestere de 0,3%, respectiv 0,6%.

Ce publica INS vineri

Calendarul de pe site-ul INS arata ca vineri e publicata "evolutia PIB in trimestrul 3 - date estimate (semnal) ", ceea ce inseamna ca reprezinta prima estimare a Statisticii legata de cresterea economica din perioada respectiva, care ar putea fi revizuita ulterior.

Insa e important si ce NU publica institutia.

"Referitor la ce publica INS maine. Foarte important. Sunt date semnal. Nu includ informatii despre posibile revizuiri ale datelor pentru trimestrul 1 si trimestrul 2. Discutia despre recesiune tehnica se amana pana cand apar datele provizorii pentru trimestrul 3. Putem sa 'ghicim', dar nu o sa avem cifre pentru trimestrele 1 si 2", a scris pe Facebook Florin Citu, analistul facand referire tot la declaratia premierului din timpul dezbaterii televizate.

Declaratia buclucasa

In dezbaterea televizata care a avut loc miercuri, la B1 TV, premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale, a precizat ca, "vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?

Declaratia liderului PSD parea sa arate ca ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit. In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei.

Seful INS il contrazice pe Ponta: Nu a anuntat cifra corecta

"Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata", a declarat acesta, precizand totodata ca "nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele".

PSD: Ponta a prezentat estimarile bazate pe datele Comisiei Europene

Ulterior, biroul de presa al PSD a transmis intr-un comunicat remis Ziare.com ca Victor Ponta a prezentat, miercuri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, "estimarea proprie cu privire la cresterea economica a Romaniei din trimestrul al III-lea si absenta recesiunii in Romania in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena".

PSD explica de unde are Ponta date economice si acuza "atacuri murdare"

Mai mult, datele Comisiei Europene au fost prezentate si de consilierul premierului pe probleme economice, Cristian Socol.

"O veste buna pentru toti romanii indiferent de optiunile politice. Comisia Europeana prognozeaza ca Romania va avea cele mai mari cresteri din UE in trimestrul 3 si trimestrul 4", a scris pe Facebook Cristian Socol. El a publicat si un tabel preluat din raportul de toamna al institutiei, care ii sustine afirmatia.

Ideea a fost enuntata si de biroul de presa al PSD, in comunicatul remis Ziare.com: "prognoza Comisiei Europene de toamna, din data de 4 noiembrie 2014, arata o crestere economica de 1% in trimestrul III si de 1,6% in trimestrul IV, adica cele mai mari cresteri economice trimestriale din Uniunea Europeana".

Sunt de incredere estimarile CE?

Totusi, social-democratii nu au mentionat faptul ca CE a redus prognoza de crestere economica pentru intreg anul 2014 la 2%, de la 2,5%. Mai mult, analistul Florin Citu desfiinteaza estimarile realizate de Comisia Europeana, precizand ca nu au o acuratete prea mare.

"Numai cei ce nu fac estimari nu stiu cat de greu este. Unii suntem mai buni, altii - desi cheltuiesc sute de mii de euro pe modele facute de altii si administrate de staff-uri de zeci de economisti - gresesc mai des si cam in aceeasi directie. Am tot aratat cat de bine estimeaza FMI sau BNR. Acum vad ca toata lumea arata estimarea CE de 1% in trimestrul 3 din 2014.

Dragi tovarasi, aceeasi institutie estima in primavara 0,3% pentru trimestrul 2 si a fost -1%. Tot atunci estima pentru trimestrul 3 o scadere de 0,3%, iar acum vine cu 1%. La asemenea erori de estimare nu vad de ce citeaza cineva institutia respectiva", a mai evidentiat pe Facebook Florin Citu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News