Ce ar insemna reintoarcerea lui Berlusconi pentru economia italiana

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 08:22
2532 citiri
Ce ar insemna reintoarcerea lui Berlusconi pentru economia italiana
Foto: Daylife

Silvio Berlusconi a stat departe de lumina reflectoarelor de cand a fost obligat sa isi depuna demisia din functia de premier al Italiei, anul trecut, insa, recent, a anuntat ca va candida pentru aceasta pozitie pentru a patra oara, la alegerile din luna februarie.

Ar fi, insa, benefica reintoarcerea lui Berlusconi la conducerea guvernului italian? Potrivit analistilor, cu siguranta nu.

Actualul premier italian, Mario Monti, a anuntat ca isi va da demisia, deoarece a pierdut sustinerea politica, in ciuda faptului ca mandatul sau ar fi trebuit sa se incheie in luna aprilie de anul viitor, cand erau organizate si alegeri parlamentare. Din aceasta cauza, data scrutinului a fost mutata in luna februarie.

Dupa acest anunt soc, dar si de teama reintoarcerii lui Berlusconi, bursa italiana a pierdut 2,2 la suta intr-o singura zi, iar costul de finantare al tarii a crescut la 4,8 la suta.

Desi sondajele indica faptul ca Partidul Democrat va castiga si urmatoarele alegeri, posibilitatea revenirii lui Berlusconi la putere a speriat jucatorii din pietele financiare.

Fostul premier, care a fost recent condamnat la patru ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, dar care are "obiceiul" de a scapa cu fata curata la apel in astfel de cazuri, simbolizeaza problemele politicii italiene, sunt de parere analistii CNN.

In ultimul an, Mario Monti si guvernul sau tehnocrat au reusit sa restabileasca increderea in politica, insa principala sa problema este faptul ca depinde de sprijinul parlamentar al partidului lui Berlusconi pentru a putea ramane la guvernare.

In prezent, Monti nu mai beneficiaza de sprijinul partidului condus de Berlusconi si a spus ca va demisiona imediat ce este aprobat bugetul pentru anul viitor.

Din fericire pentru Italia, programul de achizitii de obligatiuni derulat de Banca Centrala Europeana contracareaza cu succes posibilele esecuri ale politicii italiene, sunt de parere analistii.

Cu toate acestea, demisia lui Monti va pune la incercare capacitatea Italiei de a se imprumuta din pietele financiare la costuri sustenabile, mai ales ca Italia are cele mai mari datorii guvernamentale ca cifra, fiind pe locul doi, dupa Grecia, ca rata din PIB.

In plus, Italia este inca in recesiune, Berlusconi acuzandu-l de acest lucru pe Mario Monti, care, potrivit fostului premier, a urmat o politica de austeritate dictata de Berlin.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Silvio Berlusconi reintoarcere premier, #impact Berlusconi economie Italia , #recesiune