Complexul Energetic Oltenia va primi de la Guvern 1,3 miliarde de euro. Banii vor fi alocati esalonat

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:09
2655 citiri
Complexul Energetic Oltenia va primi de la Guvern 1,3 miliarde de euro. Banii vor fi alocati esalonat
FOTO Complexul Energetic Oltenia

Guvernul a aprobat, miercuri seara, memorandumul prin care va acorda, in urmatorii ani, un ajutor de peste 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia in vederea restructurarii.

"Am aprobat astazi in sedinta de guvern Memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajeaza ca in perioada 2021-2025 va pune la dispozitie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1.326.000.000 de euro", a anuntat miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Acesta a precizat ca CE Oltenia a intocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezinta angajamentul Guvernului.

Ministrul Economiei a precizat ca aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezinta "un mesaj foarte clar pentru salariatii companiei Energetice Oltenia ca nu ii lasam la greu si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest ajutor de stat".

"Se deschide practic calea aprobarii de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Guvernul in ansamblul sau in perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare" a adaugat Popescu.

Comisia Europeana a invitat Complexul Energetic Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de restructurare si decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

Reprezentantii CE Oltenia spun ca au dialogat constant, in cele peste doua luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finantare bancara.

"Am aratat partenerilor de dialog de la Bruxelles ca sursa noastra principala de venituri este vanzarea de energie electrica si am oferit explicatii despre strategia de vanzare. Comisia a mai vrut sa stie de ce contractele CEO sunt anuale si nu multinanuale si le-am explicat ca acest lucru nu a fost posibil din cauza legislatiei din Romania. Aceasta legislatie specifica domeniului este in curs de modificare si se va incheia la inceputul anului viitor. Sigur, acestea sunt intrebari firesti, mai ales ca este un Plan complex care se intinde pe 5 ani si care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeana va continua si in perioada de notificare, iar eu si echipa mea suntem pregatiti sa raspundem si sa clarificam orice intrebare venita de la Bruxelles", a declarat Daniel Burlan, presedintele directoratului CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucator de pe piata locala a energiei electrice, cu o cota de piata de 22%. Importanta companiei este confirmata in Strategia Energetica a Romaniei pentru 2020 - 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat in proces de avizare la Guvern si care evidentiaza necesitatea implementarii Planului de dezvoltare si decarbonare a CE Oltenia.

Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede ca instantele sa poata efectua proceduri judiciare prin videoconferinta

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#Complexul Energetic Oltenia ajutor de stat, #guvern, #Memorandum , #stiri economice