Banca Angliei: Cea mai mare prăbușire a nivelului de trai din ultimii 60 de ani în Marea Britanie! Cât va dura recesiunea

Vineri, 05 August 2022, ora 14:23
8990 citiri
Banca Angliei: Cea mai mare prăbușire a nivelului de trai din ultimii 60 de ani în Marea Britanie! Cât va dura recesiunea

Banca Angliei a revizuit în sus prognoza de inflație pentru Marea Britanie, operând cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani.

Estimările specialiștilor anunță inflație mare pe tot parcursul lui 2023 și o cădere a puterii de cumpărare a populației fără precedent în ultimii 60 de ani.

Economia va intra în recesiune încă din 2022 și își va continua evoluția negativă cel puțin un an de zile, lira sterlină s-a devalorizat, șomajul va crește.

Prețurile energiei, principala cauză

Explozia prețurilor din zona energiei va continua pe tot parcursul lui 2022, anticipează specialiștii de la Banca Angliei, fapt ce va duce la noi salturi ale ratei inflației, peste cele prognozate până acum, cu consecințe majore asupra economiei și nivelul de trai al populației.

Prin urmare, în încercarea de a tempera uriașele presiuni inflaționiste, Banca Angliei a adoptat cea mai semnificativă majorare a ratei dobânzii din ultimii 27 de ani.

Majorarea cu jumătate de punct, până la 1,75%, a fost susținută de opt dintre cei nouă reprezentanți ai băncii, care au menținut, de asemenea, promisiunea de a acționa din nou în viitor, dacă va fi necesar, ceea ce ar putea pune în discuție majorări similare pentru următoarele ședințe, anunță Bloomberg.

Spre deosebire de Banca Centrală Europeană, care s-a remarcat prin ezitări îndelungate și lipsă cronică de acțiune, în prima jumătate a lui 2022, Banca Angliei este printre primele bănci centrale care a majorat dobânzile cu cel puțin 50 de puncte de bază dintr-o dată în acest an.

Măsura a fost luată în contextul în care oficialii au prezis că recesiunea din Marea Britanie va începe în trimestrul al patrulea și va dura până anul viitor.

Mai mult decât atât, din cauza inflației în creștere, Banca Angliei avertizează că Marea Britanie se îndreaptă spre mai mult de un an de recesiune.

Tendința se va păstra și în 2023

Acesta este cel mai considerabil declin de la criza financiară până în prezent. Analiștii se așteaptă ca economia Angliei să scadă în total cu aproximativ 2,1%.

De asemenea, Banca Centrală a Angliei a revizuit în sus prognoza pentru evoluția inflației la 13,3% în octombrie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze, și a subliniat faptul că mărirea prețurilor va rămâne ridicată pe tot parcursul anului 2023.

Acest lucru va accelera o criză a costului vieții care va duce la cea mai mare scădere din ultimii 60 de ani a veniturilor reale disponibile ale populației.

Chiar și după acordarea sprijinului guvernamental pentru gospodăriile aflate în dificultate, familiile vor avea o situație financiară în scădere cu aproximativ 5%, până la sfârșitul anului 2023.

Iar veniturile își vor continua tendința descendentă atât anul acesta, cât și anul viitor.

Estimările băncii centrale, bazate pe o evoluție a ratelor dobânzilor pe piață care vor atinge un maxim de 3% anul viitor, arată faptul că per ansamblu economia se va contracta cu aproximativ 1,25% în 2023 și cu încă 0,25% în anul următor.

Între timp, șomajul va urca la 6,3% până în 2025.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie , #stiri economice