Probleme cu noile cărți de identitate cu CIP. Motivul pentru care este improbabilă eliberarea documentului de la 2 august

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 13:13
5217 citiri
Probleme cu noile cărți de identitate cu CIP. Motivul pentru care este improbabilă eliberarea documentului de la 2 august
Noua carte electronică de identitate vă conține în format electronic datele din formatul tipărit FOTO Unsplash.com

România este obligată să emită cartea electronică de identitate, începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentului Uniunii Europene (UE) 2019/1157, informează Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Compania Națională Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, trebuie să realizeze, în cele 5 zile rămase până la data limita, toate demersurile necesare pentru implementarea proiectului.

Cu toate acestea, abia în urma cu o săptămână instituția a lansat o primă licitație pentru materialele necesare și va cumpăra 8 milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate, arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Tot în până luni, 2 august 2021, Imprimeria Națională ar trebui să pregătească o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

La solicitarea HotNews.ro, oficialii Imprimeriei nu au răspuns dacă estimează întârzieri în producerea cărții electronice de identitate, menționând doar că pentru completarea răspunsurilor care nu țin de competența companiei au redirecționat solicitarea către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

"Pe măsura definitivării specificațiilor tehnice pentru elementele ce întră în componența sistemului pentru emiterea și producerea noii cărți de identitate, Compania Națională Imprimeria Națională vă demara procedurile de achiziție", a completat în răspuns marți, 27 iulie 2021, Imprimeria Naționala.

Noile cărți de identitate vor fi introduse într-un program pilot, care ar ar trebui demarat pe data de 3 august 2021, într-un municipiu din România. Programul pilot va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

Ce limitări au românii care nu vor cărți electronice de identitate

Titularul unui document electronic se va putea autentifica online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

Cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

  • unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare;
  • unei cărţi de identitate simple;

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice.

De asemenea, va contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative.

Totodată, cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele că documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.

Cartea electronică de identitate înlocuiește cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; acest aspect conduce la realizarea unor economii determinate de faptul că „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris într-un cip şi, pe cale de consecinţă, cetățeanul va deține un singur document în locul cardului de sănătate și actul de identitate actual, au precizat oficialii Direcției pentru Evidența Populației din cadrul MAI.

În ceea ce privește limitările cetățenilor care nu optează pentru obținerea cărții electronice de identitate, facem cunoscut că noul document de identificare - electronic – este în măsură să asigure, cetățenilor care optează pentru acesta, garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Ce va conține noua carte de identitate în format electronic

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului (imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete).

Personalizarea documentelor se va realiza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea MAI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#carte identitate electronica, #buletin cu cip, #mai, #Imprimeria Nationala , #stiri economice