Când scad prețurile? Inflația lunară la poarta fabricii, dublă în ianuarie față de decembrie și noiembrie

Luni, 06 Martie 2023, ora 14:18
1625 citiri
Când scad prețurile? Inflația lunară la poarta fabricii, dublă în ianuarie față de decembrie și noiembrie

Prețurile din energie continuă să alimenteze în România unele din cele mai creșteri ale prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană.

Ianuarie 2023 a adus în țara noastră un avans anual de 29%, al patrulea cel mai mare din UE, dar și un avans lunar dublu față de ultimele luni.

Dacă la nivelul UE inflația industrială lunară este în acest moment determinată de prețurile bunurilor, iar cele energetice sunt în declin, în România prețurile energiei rămân o problemă.

A patra inflație industrială din UE

Inflația la poarta fabricii este considerată în literatura economică un indicator ce reflectă evoluția ulterioră a prețurilor de consum, pentru că modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali.

Deși în scădere puternică în România față de vârful atins lunile precedente, inflația industrială din țara noastră rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, dublă față de cea raportată în zona euro, ca urmare a influenței din zona prețurile energetice.

Astfel, România a înregistrat în ianuarie 2023 un avans anual al prețurilor producției industriale de 29%, potrivit Eurostat, al patrulea cel mai mare din Uniunea Europeană.

Evoluții peste România au fost înregistrate doar în Ungaria (64,6%), Letonia (38,8%) și Slovacia (34,5%).

Preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (minus 7,2%).

În zona euro avansul anual din ianuarie a fost de 15%, iar media blocului comunitar s-a ridicat la 16,4%.

România a coborât la o inflație industrială de 29% în ianuarie de la vârful de peste 70% consemnat în vara anualui trecut: 70,9% în august 2022, 62,9% în septembrie, 53,8% în octombrie, 44,8% în noiembrie, 41,9% în decembrie.

Prețurile din energie își spun cuvântul

În același timp, însă, evoluția lunară a fost mai mare în ianuarie 2023 în comparație ultimele două luni de la finele anului trecut.

Dacă în noiembrie și decembrie 2022 România consemna o inflație industrială lunară (raportată la luna precedentă) de 1%, în ianurie 2023 avansul aproape s-a dublat, ajungând la 1,9%.

Este o evoluție inversă în raport cu tendința europeană: Atât în zona euro, cât și pentru media blocului comunitar, inflația industrială lunară a scăzut în ianuarie 2023 față de decembrie 2022 cu 2,8%, respectiv 2,2%.

Cele mai mari majorări au avut loc în Slovacia (9%), Cehia și Ungaria (ambele cu 5,8%), respectiv Austria (4,9%).

Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în ianuarie în special de un declin de 7,9% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (1,4%), a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (1,5%) şi a bunurilor intermediare (0,8%).

În România, în schimb, potrivit datelor INS, industria energetică este cea care continuă să aibă cea mai mare influență în creșterile de prețuri la poarta fabricii, atât anuale (față de ianuarie 2022): 41%, cît și lunare (în comparație cu decembrie 2022): 2,45%.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie , #microeconomie