Campionatul Mondial de Fotbal reflecta criza economica din Europa

Luni, 05 Iulie 2010, ora 12:20
3598 citiri
Campionatul Mondial de Fotbal reflecta criza economica din Europa

Victoriile rasunatoare ale Germaniei asupra Angliei si Argentinei la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud au dat de stire celorlalte echipe participante la eveniment faptul ca "Die Mannschaft" ("Echipa") s-a intors in elita fotbalului.

Aceste surprize vin dupa ce mai multi comentatori - inclusiv din Germania - au criticat echipa ca fiind prea tanara si neexperimentata pentru a concura cu greii fotbalului in anul de gratie 2010, scrie Stratfor.

Legaturile fotbalului jucat in Africa de Sud cu domeniul geopoliticii sunt evidente: Germania se afla in 2010 la 45 de ani distanta de la inceputul Razboiului Rece, perioada in care a fost, in putine cuvinte, tabla de sah a Statelor Unite si a URSS. Au urmat apoi alti 10 ani in care s-au facut eforturi grandioase de integrare a celor 16 milioane de germani din est in Germania reunificata.

Anii in care fortele externe nu au permis Germaniei sa aiba o politica externa sau in care statul din centrul Europei era mult prea preocupat de problemele interne pentru a se gandi la formarea unei noi politici externe s-au incheiat.

Berlinul pare acum mai pregatit ca niciodata sa preia conducerea Uniunii Europene (la nivel de influenta). Germania pregateste deja agenda pentru restructurarea regulilor care guverneaza zona euro si coordoneaza o noua politica externa fata de Rusia.

Acest lucru constituie o supriza pentru restul statelor europene, care se obisnuisera cu o Germanie in rolul de finantator net al Uniunii Europene si al statelor aflate la periferia ei.

Echipa de fotbal germana, in care jumatate dintre jucatori sunt nascuti in afara Germaniei sau provin din familii de nationalitati diferite, reprezinta o paralela cu societatea germana moderna de astazi.

Cei mai buni jucatori din echipa au origini germano-poloneze si turcesti, lucru care reflecta faptul ca in ultimii 60 de ani Germania a devenit o tara a imigratiei. Avand o rata de imbatranire a populatiei accentuata, se ridica intrebarea daca germanii sunt pregatiti sa accepte acelasi nivel al dependentei de straini si minoritati in societate, asa cum o fac in fotbal?

Pentru a-si mentine nivelul de influenta economica si politica in Europa si in lume, Germania ar putea fi fortata sa faca acest lucru.

Italia

Castigatoarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, Italia, s-a intors acasa de la evenimentul din Africa de Sud mai devreme decat era asteptat, clasandu-se pe ultimul loc in grupa A, cu doua puncte.

Mass-media italiana a descris performanta extrem de slaba a echipei Italiei ca o umilinta nationala. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Franta, Portugalia si Grecia.

Lipsa de succes pe taramul fotbalului ne duce cu gandul la problemele economice cu care tarile Clubului Mediteranean se confrunta. Ce a inceput ca o criza a deficitului public in Grecia a migrat catre Portugalia si Spania.

In ciuda faptului ca economia Spaniei este de departe mai putin afectata de criza decat cea a Greciei, evolutia pietelor continua sa pedepseasca Clubul Mediteranean punand sub semnul intrebarii validitatea monedei unice europene.

Exista temerea in Europa ca problemele Spaniei ar putea migra catre Italia si, apoi, chiar catre Franta. Dar totusi, tarile de la Mediterana nu au pierdut totul legat de Cupa Mondiala din Africa de Sud, Spania ramanand inca una dintre favorite.

Cu Germania aflata la conducere, zona euro a facut pasi importanti pentru depasirea crizei, Uniunea Europeana acordand astfel Greciei un imprumut de 110 miliarde de euro si stabilind un nou mecanism financiar de ajutorare ce se ridica la nu mai putin de 440 miliarde de euro.

Mai mult decat atat, Banca Centrala Europeana a dovedit o flexibilitate politica neafisata pana acum, atunci cand a hotarat acoperirea datoriei guvernelor europene aflate in dificultate. Costul acestor interventii inseamna insa modificarea centrului de putere, de la Paris la Berlin.

Nu exista pana acum o metafora mai buna pentru aceasta schimbare decat succesul nordului Europei la Campionatul Mondial de Fotbal, mentionand aici Germania si Olanda, si inabilitatea Italiei si a Frantei de a trece chiar si de faza grupelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#economie CM 2010, #criza economica fotbal, #criza economica Africa, #afaceri fotbal , #analiza economica