Campanie împotriva luptei climatice în SUA! Investițiile ESG se confruntă cu retrageri de fonduri de zeci de miliarde

Luni, 25 Martie 2024, ora 15:14
2238 citiri
Campanie împotriva luptei climatice în SUA! Investițiile ESG se confruntă cu retrageri de fonduri de zeci de miliarde

Fondurile de investiții americane ce reprezintă comunitățile conservatoare au pornit o adevărată campanie împotriva investițiilor ESG.

BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, se confruntă cu dezinvestiri de miliarde de dolari.

Administratorul de fonduri a refuzat să comenteze cu privire la mărimea dezinvestirilor legate de ESG, dar și-a redus participarea la alianțele din industrie care încearcă să abordeze schimbările climatice.

Investițiile ”verzi”, tot mai contestate

Astfel, în urma unei campanii republicane de ”pedepsire” a BlackRock, pentru că a insistat că schimbările climatice implică riscuri financiare, fondurile de investiții din Texas au retras aproximativ 13,3 miliarde de dolari.

Această sumă reprezintă aproximativ o zecime din 1% din activele gestionate de BlackRock, care sunt estimate la 10 trilioane de dolari (10 mii de miliarde).

Doar că dezinvestirile pot continua, în condițiile în care unele fonduri de pensii de stat republicane au încă aproape 20 de miliarde de dolari parcate la managerul de fonduri.

În general, BlackRock a raportat anul trecut intrări nete de 138 de miliarde de dolari în America, potrivit Financial Times.

Trebuie precizat că ESG – acronimul pentru Environment, Social & Corporate Governance – reprezintă un set de principii și standarde care ghidează și evaluează activitatea și impactul de mediu, social, dar și guvernanța companiilor.

Administratorii de active dau înapoi

BlackRock a încercat să răspundă campaniei împotriva investițiilor ESG în moduri diferite, inclusiv cu un lobby puternic pe lângă senatorii republicani.

Luna trecută, compania a găzduit un summit de investiții în rețeaua electrică din Houston, Texas, împreună cu Dan Patrick, un adjunct al guvernatorului statului, care exprimase anterior ”îngrijorări grave” cu privire la utilizarea de către grupul BlackRock a factorilor ESG în investiții.

Atacurile conservatorilor asupra problemelor legate de schimbările climatice au coincis cu o nouă precauție din partea BlackRock și a altor administratori de active cu privire la participarea la alianțele din industrie care încearcă să abordeze schimbările climatice.

BlackRock și-a redus angajamentul față de Climate Action 100+, în timp ce State Street, JPMorgan Asset Management, Pimco și Invesco s-au retras complet.

Probleme cu rentabilitatea

Retragerile de fonduri au început în 2022, după ce trezorierul statului Virginia de Vest, Riley Moore, a inclus BlackRock prima pe lista firmelor financiare din SUA despre care se consideră că boicotează companiile de combustibili fosili.

Texas, Florida, Missouri și alte state conduse de republicani au urmat exemplul cu inițiative anti-ESG și retrageri masive de fonduri din activele financiare ESG deținute de BlackRock.

Campania de dezinvestire a luat naștere în Kentucky, unde oficialii fondurilor de pensii au declarat că investițiile BlackRock în ESG încalcă angajamentul administratorului de fonduri de a maximiza rentabilitatea banilor primiți pentru administrare.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #economie politica