Bogdan Hossu: Scumpirea gazelor, un experiment al FMI si UE

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:122053 citiri
Bogdan Hossu: Scumpirea gazelor, un experiment al FMI si UE
Foto: Arhiva

Scumpirea pretului la gaze si energie reprezinta doar un experiment al Fondului Monetar International si al Uniunii Europene la nivelul Romaniei, deoarece aici au gasit un guvern incapabil de a-si proteja interesele nationale, este de parere Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

"Interesul FMI este ca multinationalele care detin companiile de retele de distributie locala sa-si mareasca profitul. Nimeni nu a liberalizat piata energetica. FMI si UE fac experimente la nivelul Romaniei fiindca au gasit un guvern slab, incapabil sa protejeze interesul national", a declarat Hossu, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.

Liderul Cartel Alfa este de parere ca impactul scumpirii gazelor si energiei la producatorii economici va avea conduce la crestere inflationista puternica.

"Pe de o parte, ni se spune ca inflatia trebuie s-o avem la 4,4%, dar o asemenea masura de liberalizare ne va face sa depasim cu mult tinta de stabilitate financiara pe care ne-am propus-o", a explicat Hossu.

Pe de alta parte, daca se va majora pretul pentru populatie, din 2013, dar, in acelasi timp, vor creste corespunzator si salariul minim si mediu, puterea de cumparare s-ar conserva.

De altfel, un impact puternic al acestor scumpiri ar fi la preturile de consum, cum ar fi la pretul painii, deoarece cuptoarele de paine functioneaza pe baza de gaze.

"Problemele legate de alte componente din petrochimie care se folosesc in agricultura si care se vor reflecta in produsele agricole, vor face ca toate preturile sa salte. Este un efect pe care il vom vedea in aproximativ 12 luni", a spus Hossu.

Potrivit spuselor sale, marirea TVA si cresterea pretului la gaze se vor amortiza in doi ani, iar unul din efectele principale va fi scaderea consumului.