BNR: Datoria tarii, mai importanta decat datoria lui Berceanu

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 11:233581 citiri
BNR: Datoria tarii, mai importanta decat datoria lui Berceanu
Foto: Gandul

Dupa ce ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, joi, ca banii de la Fondul Monetar International ar trebui utilizati pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii, oficialii Bancii Centrale au tinut sa-i demonstreze ca este important ca banii sa intre in rezervele sale.

"Intra la BNR pentru ca asa este legea. Domnul Berceanu poate sa vrea orice, dar in tara asa sunt niste legi, in lumea asta sunt niste legi. FMI-ul are si el legea lui. Pentru prima data in istoria lui, a dat trei transe pentru acoperirea deficitului bugetar", a declarat pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

De altfel, aceasta este chiar una dintre regulile Fondului Monetar International: banii din imprumuturi trebuie sa intre direct in rezervele bancii centrale a tarii respective, nu sa se duca la bugetul de stat.

Joi, Radu Berceanu declarase ca refacerea infrastructurii din zona calamitata din Suceava este o prioritate, iar una dintre sursele de finantare ar putea fi chiar Fondul Monetar International, insa este nevoie de acordul institutiei pentru a folosi banii in acest mod.

"Suntem ca un bolnav de diabet care are bomboanele pe masa si borcanul de dulceata in camara, dar nu poate sa le manance pentru ca moare", spusese Berceanu.

Totusi, in viziunea BNR, datoria tarii este cel mai important lucru in acest moment.

"In primul rand, datoria tarii, pe care o plateste BNR din rezerve, este mai importanta decat datoria domnului Berceanu", a incheiat Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News