BNR avertizeaza: Masurile fiscale ale Guvernului sporesc inflatia

Luni, 03 Iulie 2017, ora 18:29
3449 citiri
BNR avertizeaza: Masurile fiscale ale Guvernului sporesc inflatia
Foto: Ziare.com

Incertitudinile si riscurile asociate cresterii inflatiei sunt "sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in contextul recentelor initiative legislative in acest domeniu", avertizeaza conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) intr-un comunicat transmis luni.

"Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in viitorul apropiat, in conditiile plasarii ei pe o traiectorie usor superioara celei evidentiate de prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din mai 2017, inclusiv in cazul ratei anuale a inflatiei de baza.

Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in contextul recentelor initiative legislative in acest domeniu", se arata in comunicatul transmis luni de banca centrala, in urma sedintei Consiliului de Administratie.

Pe plan extern, "relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, mai ales in contextul negocierilor pentru Brexit si al politicilor economice ale administratiei SUA, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED) ".

Potrivit CA al BNR, cresterea economica a inregistrat in trimestrul I 2017 o accelerare semnificativa, "peste asteptari", dinamica anuala a PIB real urcand la 5,7 la suta, de la 4,8 la suta in trimestrul anterior.

Rata anuala a inflatiei a crescut in luna mai 2017 la 0,64 la suta, usor peste nivelul prognozat, dupa ce, in aprilie, si-a reluat ascensiunea intrerupta in luna martie 2017 (0,61 la suta, de la 0,18 la suta).

"Cresterea a avut ca determinanti majori accelerarea inflatiei de baza si restrangerea dinamicii negative a preturilor administrate, fiind sustinuta si de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare. Efectele acestora au fost partial compensate de impactul scaderii dinamicii anuale a pretului combustibililor, pe fondul noului declin al pretului international al petrolului".

Date fiind evaluarile actuale, dar si aparitia unor noi surse de incertitudine, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masuri fiscale guvern, #inflatie masuri fiscale guvern , #inflatie