BNR anunta cea mai mare inflatie din ultimii doi ani. Isarescu avertizeaza: Grad maxim de tensionare pe piata muncii

Marti, 08 August 2017, ora 12:2512296 citiri
BNR anunta cea mai mare inflatie din ultimii doi ani. Isarescu avertizeaza: Grad maxim de tensionare pe piata muncii
Foto: Privesc.eu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018.

Totodata, BNR a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019, a anuntat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

In luna mai, BNR a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna iunie la 0,85%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, potrivit statisticilor oficiale.

"Presiunile acumulate pe plan intern incep sa transpara la nivelul preturilor de productie, odata cu disiparea influentei dezinflationiste a mediului extern.

Avem costuri salariale care se duc in sus. Avem o majorare o preturilor de productie", a spus Isarescu.

Majorarile de pret din sectorul energiei inverseaza traiectoria descendenta a dinamicii anuale a preturilor administrate, potrivit guvernatorului.

"Se observa cresteri importante ale preturilor din energie. Ultima luna din raport este iunie, nu a fost surprinsa cresterea din iulie", a afirmat Isarescu.