Bloomberg: UE are suficiente gaze de sist pentru a nu mai depinde de Rusia timp de 28 de ani

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 22:072549 citiri
Bloomberg: UE are suficiente gaze de sist pentru a nu mai depinde de Rusia timp de 28 de ani

Uniunea Europeana are suficient gaz in depozitele de sist pentru a fi independenta de resursele Rusiei timp de 28 de ani, arata o analiza realizata de Bloomberg.

Singura conditie este ca statele membre sa fie pregatite sa le extraga.

Analiza Bloomberg se bazeaza pe datele furnizate de Agentia pentru Informatii din Energie a Statelor Unite ale Americii pentru 10 state europene.

Rusia ameninta ca inchide robinetul. Iranul neaga ca i-ar lua locul, dar vrea sa livreze gaze Europei

Din tarile luate in calcul, Suedia sta cel mai bine la acest capitol, avand in vedere ca gazele de sist i-ar asigura consumul intern timp de 250 de ani. Ea este urmata de Polonia, Bulgaria, Franta si Spania.

Totusi, unele din statele europene, precum Franta si Bulgaria, au interzis extractia gazelor de sist iar altele precum Olanda si Germania au introdus moratorii.

Analiza, care nu a luat in calcul si Romania, vine in contextul in care cele 28 de state membre UE cauta sa isi diversificie sursele de alimentare, pentru a-si reduce dependenta de Rusia, care asigura o treime din consumul de gaze ale europenilor.

"Exploatarea efectiva a acestor active ar putea creste in mod semnificativ securitatea energetica a Europei", a declarat Zhenbo Hou, analist la Overseas Development Institute. "Este posibil ca tensiunile din Ucraina sa devina un motiv suficient de puternic pentru ca fracturarea hidraulica sa se raspandeasca in Europa, insa eu cred in continuare ca sansele sunt mici", a adaugat analistul.

Organizatiile de protectie a mediului s-au opus extinderii fracturarii hidraulice, tehnologie care elibereaza gazul din subsol prin injectarea unui amestec de apa si substante chimice.

Situatia din Romania

In Romania au avut loc proteste pe aceasta tema. Cu toate acestea, compania Chevron a inaugurat activitatile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Silistea, comuna Pungesti, din judetul Vaslui.

Si vicepresedintele american Joe Biden, aflat in vizita in Romania, a transmis ca Romania poate folosi gazele de sist pentru a-si diversifica sursele de alimentare.

Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

Oficialul american a subliniat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, "pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze".

"De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca, pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene", a spus Joe Biden.