Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 15:58
10528 citiri
Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul si PSD nu mai stiu cum sa se laude cu cresterea economica peste asteptari. "Tigrul Europei", "suntem de invidiat", "veste proasta pentru cei care ne doreau sfarsitul tragic in chinuri" - auzim de cateva zile dinspre Putere, care ii numeste "cor de bocitoare" pe cei care atrag atentia ca suntem in punctul in care istoria se repeta.

Ultima oara cand economia Romaniei a devansat-o pe cea a Chinei a fost in 2008, cu putin inainte ca intreaga lume sa fie lovita de criza economica. Politicienii s-au laudat si atunci cu succesul economic, dupa care au privit cum totul se naruie si au fost nevoiti sa se imprumute de la FMI.

Aproape 10 ani mai tarziu, cresterea economica romaneasca - 8,8% pe ultimul trimestru - a depasit-o din nou pe cea a Chinei (a doua cea mai mare economie din lume). Insa aceasta crestere este rezultatul unui boom al consumului, incurajat de o crestere a veniturilor bugetarilor, corelata cu scaderea de taxe, comenteaza analistii de la Bloomberg.

Alti parametri, cum ar fi rata inflatiei si deficitul de cont curent, desi la nivele ingrijoratoare, nu au ajuns la limita de rupere inca, asa cum s-a intamplat acum 10 ani. Dar semnalele nu sunt bune.

"Aceasta crestere pe model chinezesc ar trebui sa-i faca pe decidentii politici sa se intrebe ce urmeaza. Romania se confrunta cu derapaje pe care pietele financiare nu le vor ignora", a declarat seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pentru publicatia citata.

Bloomberg subliniaza ca, in ciuda acestei cresteri, Romania e in continuare a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, la 10 ani de la aderare. Iar relaxarea fiscala anuleaza investitiile, care au suferit un declin in ultima perioada.

Publicatia incheie cu declaratia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, care s-a aratat ingrijorat ca politicienii romani care acum se lauda cu depasirea chinezilor au uitat experienta din 2008.

"Nu suntem impotriva stimularii consumului sau a cresterilor salariale, dar trebuie sa avem grija cum le dozam. Cat de mult poti sa accelerezi inainte sa pui frana brusca? De cate ori trebuie sa dam cu capul in zid inainte sa ne invatam lectia?", a declarat recent Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Bloomberg analiza crestere economie Romania China, #criza economica Romania crestere economica , #crestere economica