Analiza Bloomberg: Romania este vulnerabila la razboiul comercial

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 09:18
6629 citiri
Analiza Bloomberg: Romania este vulnerabila la razboiul comercial
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania se afla intre statele vulnerabile la razboiul comercial, potrivit unei analize realizata de Bloomberg, care a evaluat 21 de economii aflate in dezvoltare din intreaga lume, cele mai expuse fiind Croatia si Mexic.

Astfel, Romania s-a plasat pe locul 18 intre cele 21 de state emergente analizate, in functie de rezistenta la efectul razboiului comercial, pe primele doua pozitii aflandu-se Filipine si Egipt.

Majoritatea statelor plasate pe primele locuri au perspective solide de crestere. Filipine si Egipt au obtinut scoruri ridicate, dupa ce vanzarile de active care au avut loc la nivelul statelor in dezvoltare au facut ca activele lor sa fie relativ subevaluate.

In schimb, Mexicul, care este amenintat cu noi tarife de catre presedintele american Donald Trump, este la sfarsitul clasamentului, ca cea mai vulnerabila piata, din cauza exporturilor mari in Statele Unite.

Intre statele analizate, Ungaria se afla pe locul 6, Rusia pe 9, iar Polonia pe 11.

"Economiile care au o cerere interna mare, o expunere mica la China sau Statele Unite, sau cele care au mai multe restrictii pentru accesul investitorilor straini pe pietele lor sunt mai ferite de efectele razboiului comercial", a declarat Satoru Matsumoto, manager de fonduri in Tokyo, la firma Asset Management One, care administreaza activel de peste 500 de miliarde de dolari.

Investitorii sunt interesati de active de pe pietele emergente care ofera valoare plasamentelor in urma vanzarilor provocate de escaladarea neasteptata a razboiului comercial, in aceasta luna.

MSCI Emerging Market Currency Index a scazut cu 1,3% in luna mai, cel mai mare declin lunar dupa cel consemnat in august 2018.

Economiile incluse in analiza Bloomberg fac parte fie din MSCI Emerging Markets Index, fie dintr-un indice calculat de Bloomberg care masoara datoriile in monede locale ale statelor aflate in dezvoltare.

Impactul razboiului comercial este masurat printr-o medie ponderata a exporturilor fiecarei economii in SUA si China, fata de PIB-ul nominal. China nu are scor in functie de acest criteriu.

Siguranta este masurata in functie de situatia contului curent, ratingul de tara si rezervele valutare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Romania vulnerabila razboi comercial, #Bloomberg Romania razboi comercial, #state vulnerabile razboi comercial , #comert