Bilant pesta porcina - peste 1.000 de focare in 15 judete si despagubiri de 99 milioane lei

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 18:36
2621 citiri
Bilant pesta porcina - peste 1.000 de focare in 15 judete si despagubiri de 99 milioane lei
Foto: Arhiva Pixabay

Numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 1.042, acestea fiind active in 266 de localitati din 15 judete, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 354.604, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"La aceasta data, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 266 de localitati din 15 judete, cu un numar de 1.042 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) . De asemenea, au fost inregistrate 136 cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 354.604 de porci afectati de boala", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Datele Autoritatii arata ca pana in prezent au fost despagubiti 7.741 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 99,6 milioane de lei.

Pe de alta parte, autoritatile veterinare anunta ca pana la aceasta data au fost stinse 5 focare in judetul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a carnii S.C. Carniprod SRL, din judetul Tulcea, si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

De asemenea, nu au mai fost inregistrate noi focare de boala in judetele Satu-Mare si Bihor, din data de 31 august 2018, respectiv din 8 august 2018.

Potrivit surse citate, cele mai multe focare sunt in judetele Tulcea - 566, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 64 de cazuri la mistreti, in Ialomita - 124 de focare in gospodariile populatiei si 31 cazuri la mistreti, in Braila - 103 de focare (dintre care 8 focare la exploatatii comerciale) si in Constanta - 83 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti.

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei", se mentioneaza in comunicat.

Specialistii veterinari afirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#bilant pesta porcina africana, #pesta porcina Romania, #focare pesta porcina, #despagubiri pesta porcina , #pesta porcina
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pesta porcina ma ingrijoreaza :) De unde va mai avea daddy mititei?