Banca Nationala anunta cresterea inflatiei pana la sfarsitul anului. Care sunt produsele ce se vor scumpi cel mai mult

Vineri, 14 Mai 2021, ora 14:304667 citiri
Banca Nationala anunta cresterea inflatiei pana la sfarsitul anului. Care sunt produsele ce se vor scumpi cel mai mult
Romanii vor plati facturi mai mari in urmatoarea perioada FOTO Pixabay.com

Rata anuala a inflatiei IPC se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare si va atinge nivelul de 4,1% in luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.

"Ulterior publicarii Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflationiste semnificative, induse preponderent de componentele cosului de consum aflate in afara controlului politicii monetare - indeosebi pe segmentul preturilor combustibililor, dar si al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrica si gaze naturale). In schimb, pentru rata anuala a inflatiei de baza (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmand sa atinga 2,8% in decembrie 2021 si 3% in decembrie 2022. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei IPC se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare, atingand 4,1% in luna decembrie. Natura preponderent temporara a socurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de baza favorabile, urmand ca rata anuala a inflatiei IPC sa coboare pana la 3% la finele anului 2022. In plus, corectia de la valori situate usor peste 4%, in cursul anului 2021, la valori plasate confortabil in intervalul tintei, respectiv in apropiere de 3%, este de asteptat sa aiba loc deja in cursul trimestrului I 2022", se spune in raport.

Comparativ cu Raportul asupra inflatiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflatiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, in principal ca urmare a unei contributii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat), scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News