Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%

Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 11:03
2732 citiri
Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%
Foto/Twitter

Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.

"Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE", subliniaza Banca Mondiala.

De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. "O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica", precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.

In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. "O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia", apreciaza Banca Mondiala.

Pe de alta parte, traiectoria pro-ciclica inregistrata de politica fiscala inainte de criza COVID-19 a agravat constrangerile fiscale, reducand increderea investitorilor si majorand costurile de finantare. "In plus, daca majorarea pensiilor cu 40%, adoptata recent de Parlament, nu va fi inversata, aceasta ar afecta in mod serios stabilitatea macroeconomica si, pe termen scurt, ar conduce la o retrogradare a ratingului suveran al Romaniei", avertizeaza Banca Mondiala.

Un alt risc il reprezinta gradul redus de absorbtie al fondurilor europene, ceea ce in opinia Bancii Mondiale pune sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a profita de fondul de relansare al UE, care este unul dintre principalele motoare ale relansarii economice.

La nivel general, Banca Mondiala se asteapta in acest an la o scadere cu pana la 4,4% a economiilor emergente si aflate in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala. Se estimeaza ca procesul de crestere va inregistra o redresare in anul 2021, cu 1,1% - 3,3%. Cu toate acestea, perspectivele raman incerte si exista si riscul de subperformanta.

Ritmul de redresare depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea si distribuirea unui vaccin, precum si de gradul de intensificare a comertului si investitiilor. In consecinta, cresterea din regiune ar putea fi mai slaba decat ne-am putea astepta, daca pandemia se inrautateste.

"In astfel de vremuri pline de provocari, statele din Europa si Asia Centrala trebuie sa priveasca dincolo de momentul crizei si sa se pregateasca pentru o redresare rezilienta in perioada post-pandemie", a declarat Anna Bjerde, vice-presedinte al Bancii Mondiale pentru Regiunea Europei si Asiei Centrale. "Cu alte cuvinte, trebuie consolidata guvernanta, trebuie imbunatatit climatul investitional, iar inovatia si dezvoltarea digitala trebuie incurajate. De o importanta critica sunt investitiile semnificative si sustinute in educatie de calitate si servicii de sanatate", a adaugat Anna Bjerde.

Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finantare si expertiza pentru tarile in curs de dezvoltare, ia masuri rapide si complexe pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa isi consolideze reactia fata de provocarile generate de pandemie.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, declara, in una august a acestui an, ca Romania va evita recesiunea tehnica si va avea o contractie a economiei mai mica decat estimarile publice facute de agentiile de rating, Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si institutii bancare, datorita raspunsului prompt si eficient al politicilor economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #banca mondiala, #deficit, #scadere economica, #buget, #pandemie , #buget
Comentarii