Sărbătoare după deschiderea traficului pe autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud: ”Au ieșit cu șampanie și au pupat asfaltul”

Autor: N.G.
Marti, 07 Decembrie 2021, ora 04:10
15549 citiri
Sărbătoare după deschiderea traficului pe autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud: ”Au ieșit cu șampanie și au pupat asfaltul”
Traficul era blocat periodic între Alba Iulia și Aiud, înainte de deschiderea autostrăzii

Aglomeraţia de mașini de pe DN1, între Alba Iulia și Aiud, a dispărut complet după ce lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda a fost deschis traficului marţi, 30 noiembrie 2021. Locuitorii din Teiuş şi Aiud, cele două oraşe sufocate de cozi interminabile de mașini, răsuflă acum uşuraţi.

Cei mai afectați de poluarea provocată de miile de mașini care treceau prin apropierea locuințelor lor au sărbătorit la propriu eliberarea șoselei principale a celor două localități urbane din județul Alba. Există însă și oameni nemulțumiți, care aveau venituri de pe urma șoferilor ce opreau pe raza localității la cumpărături sau se cazau la pensiuni din zonă.

DN1 mai este circulat în prezent doar de către cei care locuiesc sau lucrează în localităţile de pe traseu. Cu mici excepții, cei care merg spre Turda, Cluj-Napoca sau Oradea aleg autostrada A10, Sebeş - Turda. Dacă înainte de deschiderea circulației pe lotul 2, cei 30 de kilometri între Alba Iulia și Aiud erau parcurși chiar și în 2 ore în momentele de vârf, acum, pe autostradă, drumul durează circa 15 minute.

La Aiud, cei mai afectați de trafic erau locuitorii de pe strada Ecaterina Varga, pe unde circulau TIR-urile și camioanele. Un calvar trăiau și oamenii de pe străzile Tudor Valdimirescu, pe unde merg autoturismele. În Teiuș, ”greul” o duceau cei care locuiesc pe strada Clujului, care era aproape permanent plină de autovehicule pe cei circa 2 kilometri. Pe această stradă există două semafoare care ”gâtuiau” practic traficul.

DN1 pustiu la intrare în Aiud, imagine unicat pentru ultimii 20 de ani. Foto: Facebook/ Relu Popa

Noua realitate i-a surprins pe locuitori obișnuiți cu traficul intens. „Să tot trăieşti cu asemenea linişte”, spune un cetățean din Aiud, căruia parcă nu îi vine să creadă că drumul este aproape pustiu. Un altul susține că ”locuitorii de pe Ecaterina Varga au ieşit cu şampanie şi au sărutat asfaltul”. ”Vai de noi, un oraş mort şi pustiu”, susține, în schimb, un locuitor care a postat în mediul online o fotografie cu drumul de intrare în oraș gol, fără nicio mașină.

România are, începând de marţi 30 noiembrie 2021, încă aproape 29 de kilometri de autostradă, prin darea în trafic a lotului 2 din A10 Sebeş – Turda şi a unor porţiuni mici din loturile 1 şi 3. A10 are 70 de kilometri şi face legătura între alte două autostrăzi, A1 (Bucureşti – Nădlac) în zona Sebeş şi A3 (Borş – Braşov) la Turda. De şapte ani a fost nevoie pentru ca lotul 2, în lungime de 24,25 de kilometri, să fie deschis circulaţiei rutiere. Cei 70 de kilometri ai autostrăzii se parcurg în maximum 40 de minute.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#autostrada, #Alba, #A10, #Aiud, #sarbatoare, #locuitori, #circulatie, #trafic, #masini , #infrastructura