Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Autoritatile din Giurgiu au cerut ajutor Armatei impotriva pestei. Cum s-a ajuns aici

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 13:31
4120 citiri
Autoritatile din Giurgiu au cerut ajutor Armatei impotriva pestei. Cum s-a ajuns aici
Foto: Arhiva Ziare.com

Prefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a anuntat luni ca va fi nevoie de sprijinul armatei pentru a ucide preventiv 183 de porci, in vederea impiedicarii raspandirii pestei.

Mai exact, Centrul Local de Combatere a Bolilor a emis o hotarare care prevede ca prefectul Adriana Putaru urmeaza sa ceara sprijin de la Ministerul Apararii Nationale pentru a ucide preventiv cei 183 de porci din localitatea Calugareni, in care au fost identificate focare de pesta porcina.

Intrebarea este: de ce pentru uciderea preventiva a porcilor din alte localitati din judet n-a fost nevoie de ajutorul militarilor, iar in localitatea Calugareni spijinul acestora se impune?

Motivul a fost explicat pentru Ziare.com de directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, dr. Liviu Florescu.

"Potrivit procedurii, echipa de ucidere are un coordonator (de regula medic veterinar - n.red.), tehnicieni, dar si muncitori, care sa asigure forta bruta de munca. Aceasta e necesara, spre exemplu, la caratul animalelor ucise preventiv.

In cazul nostru, pentru uciderile preventive din comuna Calugareni - unde apreciem ca numarul animalelor de sacrificat va fi mai mare - am solicitat ajutorul armatei pentru a asigura aceasta forta bruta de munca. La primariile din localitati nu gasim, din pacate, oameni cu care sa desfasuram aceste operatiuni, asa ca este nevoie de sprijinul militarior.

Nu am cerut armata pentru ca ne-am astepta la vreo problema in sat sau ceva de acest gen. Oricum, potrivit procedurii, de siguranta echipelor de ucidere nu raspund militarii, ci jandarmii sau politistii care se deplaseaza pe teren", a declarat dr. Liviu Florescu pentru Ziare.com.

Pana la acest moment, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in judetul Giurgiu au fost raportate 18 cazuri de pesta in gospodarii si 5 la misteri. Peste 600 de animale au fost ucise preventiv de autoritati, in incercarea de a impiedica raspandirea virusului.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#pesta porcina africana armata, #interventie armata epidemie pesta Giurgiu, #Giurgiu armata pesta porcina africana , #pesta porcina