ANRE: "Peste 4,5 milioane de consumatori casnici de energie din Romania sunt in categoria vulnerabila"

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 18:03
4528 citiri
ANRE: "Peste 4,5 milioane de consumatori casnici de energie din Romania sunt in categoria vulnerabila"
Aproape jumatate din consumatorii de energie sunt in categoria vulnerabila FOTO Generica Pixabay.com

Mai mult de jumatate din consumatorii casnici de energie electrica din Romania, respectiv peste 4,5 milioane, se incadreaza la categoria de consumatori vulnerabili, avand un consum mediu de 55 kWh pe luna.

"Din cei peste 8.700.000 de clienti casnici, conform raportarilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori catre ANRE pentru a obtine datele necesare realizarii raportarilor catre INS-EUROSTAT, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European si al Consiliului, peste 50% din total sunt clienti cu un consum mediu de 55 kWh/luna, care pot fi incadrati in categoria consumatorilor vulnerabili", arata Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), intr-un comunicat.

Este vorba, mai exact, de un numar de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.

Totodata, ANRE precizeaza ca, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un numar de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienti) au ales sa incheie contracte de furnizare la preturi concurentiale.

"Prin activitatea de informare, ANRE continua sa asigure cresterea gradului de informare si constientizare a drepturilor clientilor finali de energie electrica in relatia cu operatorii economici participanti la piata de energie electrica.

Autoritatea intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de concurenta, transparenta si tratament nediscriminatoriu pe piata energiei electrice, precum si pentru completarea cadrului de reglementare astfel incat sa vina in sprijinul clientilor in vederea trecerii la piata concurentiala de energie electrica.

De asemenea, pentru a facilita clientilor accesul la informatii privind ofertele diversilor furnizori, astfel incat acestia sa poata alege oferta cea mai potrivita nevoilor lor, ANRE pune la dispozitia acestora, pe pagina proprie de internet, aplicatia informatica "Comparatorul ofertelor-tip de energie electrica", in care se regasesc ofertele de pe piata concurentiala ale furnizorilor de energie electrica, precum si un serviciu de Call-center dedicat liberalizarii pietei de energie", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii ANRE amintesc ca, in vederea facilitarii procesului de schimbare a furnizorului de energie de catre consumatorul final si optimizarii procesului operational, ANRE are in derulare proiectul "Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale", cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Astfel, prin implementarea proiectului se vor putea indeplini noile cerinte europene care prevad ca pana in anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 de ore.

ANALIZA ANRE creeaza avantaje concurentiale marilor furnizori de energie electrica: ENEL, CEZ, Electrica si E.ON

ANRE prelungeste pana la 31 martie 2021 perioada in care pot fi incheiate noile contracte pentru furnizarea energiei electrice

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#consumatori de energie, #ANRE, #consumatori casnici energie , #stiri economice