Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Economie > stiri economice
A   A   A

ANRE: Energia electrica se ieftineste din 1 iulie pentru aproximativ sase milioane de clienti casnici

ANRE: Energia electrica se ieftineste din 1 iulie pentru aproximativ sase milioane de clienti casnici
Foto: Pixabay.com
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca, de la 1 iulie, energia electrica se ieftineste in medie cu 1,89% pentru aproximativ sase milioane de clienti casnici care au contract cu furnizorii de ultima instanta, comparativ cu prima parte a anului.

ANRE a anuntat luni stabilirea pretului reglementat pentru energia electrica livrata si a cantitatilor de energie electrica vandute pe baza de contracte reglementate in perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.

"Raportat la perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020 tarifele reglementate aplicate de catre furnizorii de ultima instanta obligati (care asigura 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienti casnici pentru care se aplica tarife reglementate) au scazut in medie cu 1,89%", a informat ANRE.
In sedinta Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie, au fost aprobate deciziile privind stabilirea pretului reglementat pentru energia electrica livrata si a cantitatilor de energie electrica vandute pe baza de contracte reglementate in perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 de catre producatorii Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia, precum si ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate clientilor casnici in perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 de catre furnizorii de ultima instanta: CEZ Vanzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie Romania, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie Romania si Tinmar Energy.
Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Avand in vedere prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piata interna de energie electrica, precum si ale Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica si de modificare a Directivei 2012/27/UE, perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 este ultima perioada de aplicare a tarifelor reglementate pentru clientii casnici si de stabilire a preturilor pentru energia electrica livrata si a cantitatilor de energie electrica vandute de producatori furnizorilor de ultima instanta pe baza de contracte reglementate", precizeaza ANRE.
Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2021 piata de energie electrica se liberalizeaza complet, furnizarea energiei electrice urmand a se realiza in regim concurential inclusiv pentru categoria clientilor casnici care beneficiaza in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui sa isi aleaga un furnizor in functie de nevoile specifice si de ofertele concurentiale puse la dispozitie de catre acestia.

"Pentru a veni in sprijinul clientilor casnici in perioada urmatoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizarii complete a pietei de energie electrica, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligatiile furnizorilor de ultima instanta si modalitatile de informare a clientilor casnici cu privire la liberalizarea pietei de energie electrica (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afisare la punctele de informare etc.)", informeaza autoritatea.
Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte si de a avea acces la cat mai multe informatii in vederea adoptarii unei decizii informate la momentul incheierii unui contract aferent furnizarii energiei electrice in regim concurential, ANRE a pus la dispozitie, pe pagina sa de internet, o aplicatie web denumita "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice".

Acest instrument, al carui scop este sa permita compararea preturilor de furnizare si a conditiilor oferite de furnizorii de energie electrica, inainte de a alege un anume furnizor sau o anume oferta-tip, poate fi accesat Aici sau prin descarcarea aplicatiei ANRE pe dispozitivele mobile.
Facebook ShareTweet
 Luni, 29 Iunie 2020, ora 17:38

 Articol citit de 2180 ori

Citeste si: