Andreea Vass: Somajul e principalul pericol, dupa disponibilizarea bugetarilor

Luni, 10 Mai 2010, ora 17:14
1624 citiri
Andreea Vass: Somajul e principalul pericol, dupa disponibilizarea bugetarilor

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al primului ministru Emil Boc, sustine ca cel mai important lucru pe care Guvernul Boc l-a facut este ca a evitat cresterea cotei unice si a TVA-ului, "alegand calea reformelor extrem de severe ale aparatului public".

"Masurile sunt nepopulare, dar sanatoase pentru mediul de afaceri. Or, el este motorul relansarii noastre economice. O lupta grea pe care numai un guvern puternic o poate duce. E important poate de retinut ca am trecut prin cateva etape esentiale anti criza. Incheierea unui acord de imprumut extern de aproape 20 miliarde euro, pe o durata de 2 ani, pentru acoperirea vulnerabilitatilor economiei romanesti acumulate pana in 2008.

Se stie ca nimeni nu finanteaza ieftin o tara cu dezechilibre macroeconomice semnificative, asa cum era Romania, in plina criza economica globala. Acest imprumut ne-a permis ajustarea ordonata a deficitului fiscal, a deficitului extern si a ponderii mari a datoriei pe termen scurt in raport cu rezervele internationale", a declarat Andreea Paul intr-un interviu pentru Q Magazine.

Somajul, cea mai mare problema

Andreea Paul Vass sustine ca somajul va fi cea mai mare problema, dupa disponibilizarile care vor avea loc in sistemul bugetar.

"Somajul ramane principalul pericol. Pana acum, ajustarile cheltuielilor cu salariile au fost mici, iar numarul bugetarilor civili s-a redus cu doar 3,5% fata de sfarsitul anului 2008, adica cu vreo 36.500 de persoane.

Disponibilizarile care vor urma in aparatul public, in urma unor analize detaliate calitative, vor trebui insotite de masuri compensatorii active care sa le permita reangajarea cat mai rapida in mediul privat. Nu se va putea face de pe o zi pe alta, iar tensiunile sociale vor fi prezente", a spus Vass.

Consilierul lui Emil Boc pe probleme economice sustine ca Romania nu este in aceeasi situatie cu Grecia.

De asemenea, Andreea Paul Vass a declarat ca suntem prea departe de convergenta reala la euro, insa nu putem avansa in afara spatiului monetar.

"La acelasi orizont de timp, 2015-2016, nu prea vor ramane state membre ale UE in afara zonei euro. Salariile reale vor putea sa creasca mai repede in interiorul zonei euro, atata timp cat productivitatea (reala) a muncii din Romania o va depasi pe cea din tarile-partener", a spus Vass.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Andreea Vass masuri Guvern criza, #Andreea Vass somaj Romania, #masuri criza Guvern Boc , #criza economica romania