Andreea Paul Vass: Pomenile electorale nu-si mai gasesc locul in buget - Interviu

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 18:04
2335 citiri
Andreea Paul Vass: Pomenile electorale nu-si mai gasesc locul in buget - Interviu
Foto: bihon.ro

In ciuda faptului ca Romania se afla inca in plina criza, prognozele estimate de Guvern pentru urmatorii trei ani sunt extrem de optimiste. Datele strategiei fiscale pentru perioada 2011-2013, aprobata in urma cu o saptamana de Guvern, arata ca economia se va accelera treptat, cu 1,5% in 2011, 3,9% in 2012, iar in 2013, avansul va ajunge la 4,5%.

Analizand datele pe fondul unui pesimism impamantenit atat al romanilor, cat si al analistilor economici, cifrele nu par foarte veridice. Cu toate acestea, Andreea Paul (Vass), consilierul personal al premierului Emil Boc, explica intr-un interviu acordat Ziare.com cum ar putea reveni economia Romaniei pe crestere.

Cat de realiste sunt datele cu privire la prognoza pentru urmatorii 3 ani si pe ce se bazeaza ele?

Practica supradimensionarilor halucinante a apus. Prognozele sunt moderate si mult mai responsabile fata de perspectiva colectarii de noi venituri bugetare odata cu iesirea economiei din recesiune. Legea responsabilitatii fiscale nu ne permite mai mult de doua rectificari bugetare pe an si modeleaza mult mai atent conduita cheltuielilor publice.

Comisia Europeana impune, la randul sau, reguli mult mai stricte cu privire la deficitele bugetare si nu ne mai putem face de cap nici din acest punct de vedere.

Cadrul macroeconomic pe care se bazeaza strategia fiscal-bugetara este acordat cu prognoza FMI si cu cea a UE. Sa nu uitam ca insasi Comisia Europeana a modificat in sens pozitiv estimarea dinamicii economice pentru UE - 27, de la 1% la 1,8% pentru anul 2011. Asadar, se ia in calcul contextul international, scenariul moderat al evolutiei competitivitatii noastre, dar si cadrul fiscal-bugetar care se contureaza in urma intrarii in vigoare a pachetelor de legi majore adoptate sau aflate in curs de adoptare.

De ce strategia fiscala prevede o crestere cu 7% a cheltuielilor bugetare in 2012, exact in an electoral?

Cheltuielile bugetare cresc mai abitir in 2013, dar sa revin la anul 2012. Preturile sunt estimate ca vor creste cu 5,9%, iar PIB va creste cu 3,9%. Asadar, dinamica nominala a cheltuielilor publice cu 7% ramane sub indicele combinat al inflatiei si al cresterii economice si se traduce in ponderi mult mai reduse in PIB: de 35,8% in 2012, fata de 36,8% in 2011 sau fata de 39,1% din PIB in 2010 si continuarea eforturilor de reducere a deficitului bugetar: la 3% in 2012, fata de 4,4% in 2011 sau fata de 6,8% in 2010.

Gestiunea macroeconomica devine din ce in ce mai echilibrata. Mult mai important este insa sa lamurim inspre ce capitole vor fi alocate aceste cheltuieli suplimentare in 2012. Am prioritizat investitiile si crearea conditiilor necesare pentru absorbtia accelerata a fondurilor europene, respectiv crearea unui aparat bugetar mai putin costisitor si mai eficient. De aceea, cheltuielile cu investitiile sunt prefigurate a creste cu un ritm ambitios, de peste 23% in 2012, preconditie pentru stimularea cresterii economice si pentru un nivel de trai mai bun pentru toti romanii.

Finantarea deficitelor bugetare ridicate din perioada 2008 - 2011 presupune imprumuturi costisitoare pentru anii urmatori. Asa se explica presiunea majora asupra cheltuielilor financiare ale bugetului si cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 5,6% in 2012. Capitolele de cheltuieli atractive pentru campaniile electorale nu isi mai gasesc locul "onorabil" din bugetele nationale ale ultimelor doua decenii. Asadar, subventiile scad cu 7,3% in 2012. Achizitiile de bunuri si servicii ale autoritatilor publice scad cu 0,5%. Cheltuielile de personal vor creste cu doar 5% in 2012. Iar cheltuielile cu asistenta sociala cresc cu 4,8% in acelasi an.

Cum comentati faptul ca scaderile de salarii si de numar de angajati in economie vor fi recuperate abia in 2013?

Castigul salarial mediu brut nu scade, ci creste an de an. Creste insa in ritmuri inferioare indicelui ce combina inflatia si cresterea economica. Castigul salarial mediu brut creste de la 1.761 lei in 2008, la 2.232 in anul 2013. Recuperarea mai dificila a numarului mediu de salariati se explica prin cel putin trei procese, si anume restructurarea din sectorul public, cerintele de crestere a productivitatii muncii au fost corelate cu ritmurile de crestere a numarului mediu de salariati din sectorul privat si de faptul ca unii salariati sau someri au fost trasferati in randul populatiei ocupate nesalariale sau in afara pietei muncii (populatie inactiva).

Nu se vorbeste nimic in document despre o modificare a TVA. Ce se va intampla

cu aceasta?

Modificarea TVA ramane o decizie politica. Ea poate fi redusa, asa cum isi doresc toti romanii, numai daca compensam incasarile bugetare echivalente cu alte masuri de crestere a colectarii de venituri si/sau cu alte diminuari ale cheltuielor publice fara a sacrifica perspectivele de crestere economica si sanatate a finantelor publice.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Andreea Paul Vass, #strategia fiscala, #practici strategie fiscala , #crestere economica