Andreea Paul Vass: Am aflat cat dureaza anul balcanic - mai bine de 20 de ani!

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 18:07
3122 citiri
Andreea Paul Vass: Am aflat cat dureaza anul balcanic - mai bine de 20 de ani!
Foto: lady4ever.ro

Misiunea politica a economistilor a devenit ingrata intr-un an confruntat cu un triplu cosmar: deterioarea finantelor publice, masuri anti-criza si instabilitate sociala manipulata.

Te ocupi de salarii si de pensii sau de investitii? Te preocupa voturile sau eficienta guvernamentala? Reduci salariile publice cu 15% in lunile noiembrie si decembrie 2009 pentru a te incadra in deficitul negociat cu FMI? Dar cu 25% in lunile august - decembrie 2010?

Reformezi sistemul de pensii? Dar pe cel de asistenta sociala? Introduci o grila a salarizarii unitare pentru a amputa diferentele salariale nejustificate pentru aceleasi functii in institutii publice diferite? Elimini pensiile obtinute pe principiul eu sunt mai tare si conving Parlamentul ca merit mai mult decat am contribuit?

Economistii, niste incurca-lume

Exista suficiente fantezii si creiere politice care incep sa impleteasca raspunsurile.

1. Economistii au devenit niste incurca-lume care ar trebui sa-si vada de treaba. Nu sa se iroseasca in tot vacarmul politic. Ce daca pe primele opt luni ale anului 2010 am cheltuit 5,9% din PIB cu personalul bugetar, la care se adauga 9% din PIB cu asistenta sociala si doar 2,8% din PIB pentru investitii intr-un an care impune regandirea fortelor economice si sociale creatoare de valoare pe termen lung?

Ei, economistii, nu sunt "avizati" sa vorbeasca. Nu avem timp sa discutam despre capacitate administrativa intr-un stat pe care il caracterizam frecvent ca fiind slab, ineficient, corupt si confruntat cu probleme structurale, caci partidele sunt perpetuu in campanie electorala si sindicatele, adeseori, la fel.

Am aflat cu ocazia asta si cat dureaza de fapt anul balcanic. Mai bine de 20 de ani. Speranta ca institutiile statului functioneaza normal e spulberata din nou. De vreo miscare tehnocrata exclus sa vina vorba! Asadar, cine analizeaza obiectiv eventualele fisuri din pachetul de masuri active, reformatoare, la care s-a angajat guvernul actual si care face curatenie in sistemul public de salarii, pensii si de asistenta sociala?

"Ma revolt prometeic impotriva scaderii cotei unice inaintea reducerii CAS sau a TVA"

2. Economistilor care aleg sa se angajeze in jocul politic li se cere sa comenteze critic doar propunerile adversarilor politici si sa le laude pe cele nascute in propriile partide, indiferent de natura lor. Parte din ele sunt bine justificate. In alte cazuri ramane la optiunea fiecaruia sa abdice sau nu de la verticalitatea profesionala pentru a intra in gratiile partidului. Asta in cazul fericit in care au o pregatire economica solida.

De pilda, e simplu sa demontez temele politicianiste halucinante, precum promisiunile PSD de cresteri la 750 sau 800 lei a salariului minim pe economie. Le trec la capitolul agitatie generata de perpetua campanie electorala. Ma revolt prometeic cand aud lansandu-se propuneri de scaderi ale cotei unice, inaintea reducerii dezarmantei supraimpozitari a muncii prin CAS, a unui TVA de 24% si a unui deficit bugetar care bate zdravan pragul de 7% din PIB, fara sa se adauge si lista serviciilor/activelor publice care vor fi privatizate sau la care se renunta pe termen scurt (investitii, educatie, sanatate, pensii, asigurari sociale etc.).

In schimb, e simplu sa sustii cu argumente cantitative ca mecanismul de absorbtie a fondurilor comunitare si al achizitiilor publice au fost mult simplificate de actualul guvern. Sau ca plafonul maxim de acordare a prefinantarii catre beneficiari a crescut. Sau ca procedurile de expropriere in interes public s-au accelerat. Sau ca ajutoarele de stat pentru investitii si pentru crearea de locuri de munca au fost mult flexibilizate si ca au devenit mai accesibile. Sau ca fondurile bugetare alocate cofinantarii proiectelor cu finantare europeana aproape se dubleaza intre 2010 si 2011.

Ca economist angajat politic, absentezi insa vinovat cand se ordona politizarea institutiilor publice. Suntem martorii unei lumi intoarse pe dos, devenita cosmar cotidian, cu mii de drame individuale. Cariere construite vreme de ani si ani, dar subit amputate de noul numit politic, adeseori cu o profesie si abilitati complet inadecvate. Ce daca institutiile sunt blocate? Lucreaza subordonatii. Credeti ca e o problema a unui partid politic anume? Nicidecum. Este abordarea intregii clase politice. Cand te adresezi unui director din administratia publica, nu te mai poti bizui pe tehnicitatea raspunsului sau caci, in prea multe cazuri, e un ilustru habarnist montat politic.

E drept, apar si situatiile de restriste politica cand economistii sunt chemati sa preia haturile administratiei publice, asa cum a fost cazul domnului Lucian Croitoru, dar doar "chemati".

Opozitia ne va infunda si mai adanc in groapa bugetar

3. Cel mai naucitor raspuns imi pare insa cel in care politicienii, indiferent de profesie, se dau mai nou economisti si cladesc "credibilitatea" administratiei publice.

Vorbesc despre toti si toate, la orice ora din zi sau noapte. Sunt concentrati asupra campaniei electorale, desi mai e ceva pana la alegeri. Cu totii se simt capabili de guvernare in aceste vremuri dificile economic si social. Problemele politico-administrative, responsabilitatea sau eficienta guvernamentala, oricare ar fi acel guvern, sunt lasate in grija altora, iar ei la randul lor o transfera asupra altora si tot asa pana ce realizam ca strategia asternuta pe hartie ramane neaplicata si vin alte alegeri.

Pana cand sistemul de pensii bazat pe venituri, nu pe contributie, sau cel de salarizare bazat pe smecherii, nu pe competente si performante, ne vor infunda si mai adanc in groapa bugetara.

Ba unul chiar ajunge vice-guvernator, cu votul Parlamentului. Nimeni altul decat domnul Bogdan Olteanu. Sa nu se creada ca as avea ceva personal cu acesta. Ba din contra! Insa ma incearca un cumplit sentiment de inadecvare intre dansul si institutia BNR. Acelasi sentiment l-am avut si cand am aflat de angajarea domnului Dan Bittman la Ministerul Finantelor Publice. Din pacate nu sunt singurii. Nici pe departe.

Pacatele si inocenta administratiei publice

Investitiile publice, care pot debloca ciclurile economice, raman si ele discursuri politice de rang doi. Din fondurile alocate investitiilor pentru anul 2010, in primele opt luni s-au cheltuit mai putin de jumatate (2,8% din PIB). Mare parte din acestea sunt cheltuieli de capital din resurse interne (1,8% din PIB) si restul din resurse externe (1% din PIB - din care 0,2% sunt fonduri rambursabile, iar 0,8% sunt fonduri nerambursabile). Dobanzile platite pentru datoriile deja contractate se ridica la alte 1% din PIB in aceeasi porioada.

Cresterile salariale decise la sfarsitul anului 2008 si-au aratat efectele brutal in 2009. Ajustarea cheltuielilor bugetare in acelasi an, 2009, ca principala masura anti-criza, a fost un efort esuat, blocat de criza politica de la finalul anului electoral. Spun asta pentru ca in pofida inghetarii salariilor din sistemul public, a diminuarii cu 20% a personalului din cabinetele demnitarilor, a restructurarii agentiilor guvernamentale si a scoaterii din sistemul bugetar a peste 16.000 de persoane, a diminuarii drepturilor salariale bugetare cu 15% in ultimele doua luni sau a adoptarii legii salarizarii unitare, dezechilibrele bugetare s-au accentuat.

In 2010, deciziile se impun mult mai ferm pentru a diminua deficitul bugetar la 6,8% din PIB - un nivel si asa mult prea ridicat pentru ceea ce inseamna sanatatea finantelor publice. Ma refer, in special, la diminuarea salariilor cu 25% in ultimele cinci luni, la recalcularea pensiilor speciale si la aplicarea principiului echitabil al contributivitatii, la diminuarea personalului bugetar cu cel putin 70.000 de persoane, la adoptarea legii responsabilitatii fiscale, la reforma sistemului de asistenta sociala, a codului muncii, a sistemului de invatamant, la descentralizarea spitalelor si la inghetarea pensiilor in 2011.

Pacatele si inocenta administratiei publice stau pe un sistem de privilegii, cladit vreme de 20 de ani. Lipsa de transparenta, ineficienta guvernamentala, slaba calitate a politicilor publice si absenta unor politici de resurse umane motivante, cu bataie lunga - toate opun rezistenta la curatarea si simplificarea sistemului public. Aici nu e vorba de ministrul X sau Y, ci de un aparat birocratic bolnav, inertial si greu administrabil in absenta specialistilor potriviti la toate nivelurile.

Gasesti in schimb, sporuri care echivaleaza salariul sau chiar il depaseste de pana la trei ori in Ministerul Finantelor Publice. Cum, nu stiati ca sunt consilieri personali cu 7.600 lei sau secretari cu 4.500? Reactiei profesionistilor i se substituie, in general, o complicitate fraudulenta intre partide si sindicate.

Atac la liderii sindicali

Sa ne reamintim ceea ce s-a intamplat recent la protestul de la Ministerul Finantelor Publice. Protestul nu cred ca a fost spontan, ci manipulat de catre PSD si de catre unii lideri sindicali. Adrian Nastase scrie pe blogul sau personal:

"Starea de spirit si reactia protestatarilor de la Ministerul de Finante sunt cele de care PSD are nevoie pentru a tine piept in Parlament puterii". Nu e decat o falanga declarativa a gestului fostului presedinte al PSD, Mircea Geoana, care semneaza un acord politic explicit cu CNSLR Fratia si pe care il face public in martie 2008.

Cel putin doi lideri sindicali sunt implicati in asa-zisele greve spontane. E vorba de domnul Vasile Marica si Sebastian Oprescu, care au la baza interese personale si materiale evidente. De pilda, sotia celui dintai, Malina Marica, este director general adjunct la Ministerul de Finante, cu un venit de 6.200 de lei pe luna. In paralel, venitul ministrului de Finante este de 5.000 de lei. Sebastian Oprescu este afiliat la CNSLR Fratia. Concubinajul dintre CNSLR Fratia si PSD este probat nu de ieri de azi.

Dincolo de falsa grija fata de functionarime, intelegerea prevede un troc avantajos: CNSRL Fratia sprijina PSD si primeste sinecuri in Parlament sau in consiliile locale si la Primaria Capitalei.

Confederatia devine astfel o trambulina politica facila pentru majoritatea vicepresedintilor sai: Barna Maria Eugenia, Minica Boaja, Andrei Ioan, Pavel Todoran, Dumitru Chirita, Ioan Radoi si Elena Sporea - fosti sau actuali deputati PSD din 2000 incoace, Tancau Petre Petre, Victor Ion Stan - consilieri PSD, Marius Petcu - finul lui Miron Mitrea, iar sotia sa, Claudia Petcu - candidata pe listele PSD in 2008, ca sa dau doar cateva exemple.

Pentru liderii sai, CNSLR Fratia pare sa fie arma politica. Mai bine zis, un trucaj politic. Defileaza zilnic la televizor: nu vor concedieri, nu vor reforme, nu vor eliminarea diferentelor salariale nejustificate intre institutiile statului, doar mai multi bani si dezbateri cat mai sterile. Nu-i deranjeaza nici complicitatea dintre unii inspectori fiscali si agenti economici amendati, prin care primii isi incaseaza rapid procentele cuvenite ca stimulente, in vreme ce firmele contesta in instanta aceste amenzi si isi recastiga banii. Nu sunt de acord nici cu asumarea raspunderii. De ce e bine sa stim? Romania se rupe azi in greve si proteste, televiziunile de stiri anunta mari rascoale populare, iar unii ar putea crede ca sunt spontane si nevinovate.

Nu mai e loc de economisti. Nici de argumente. Asadar, va las sa raspundeti singuri: bugetari mai putini si salarii decente sau aceiasi bugetari si salarii mici? De ce aveau sporuri asa de mari tocmai angajatii din institutiile publice slab performante?

Andreea Paul (Vass): Consilier Personal al prim-ministrului Emil Boc

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Andreea Paul Vass Guvern, #masuri redresare economica Romania, #criza economica Romania , #criza economica romania
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
"Am aflat cat dureaza anul balcanic - mai bine de 20 de ani!"