Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:59
3350 citiri
Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca
Foto: Arhiva

Cresterea economica, exporturile solide, preturile mici si inflatia, dar si datoria publica exemplara plaseaza Romania printre primele state din Uniunea Europeana, rezulta in urma unei analize comparative realizate de Andreea Paul, pe baza datelor Eurostat.

Pe de alta parte, performantele tarii noastre sunt mai putin imbucuratoare in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, riscul de saracie, investitiile si consumul guvernamental.

Punctele tari

Romania a avut a 5-a cea mai mare crestere anuala a PIB din UE, de 2,1%, in ultimul trimestru din anul 2011, situandu-se peste media europeana de 0,9%. Cu toate acestea, fata de trimestrul anterior, PIB-ul a scazut cu 0,2%. Insa din nou tara noastra sta mai bine, in conditiile in care scaderea medie europeana a fost de 0,3%.

Cresterea economica plaseaza, astfel, Romania inainte de Germania (2%), Bulgaria (1,5%), Ungaria (1,5%), Austria (1,5%) si Franta (1,4%)

In acelasi timp, cresterea cu 23% a exporturilor ne plaseaza pe locul 6 in UE in primele 11 luni ale anului 2011, depasind Ciprul (23%), Slovacia (18%), Cehia (17%), Portugalia (16%), Suedia (14%) si Slovenia (14%).

Si mai bine s-a descurcat Romania la capitolul importuri, ocupand locul 5 in perioada mentionata, cu o crestere de 18%.

Tara noastra ocupa locul fruntas in ceea ce priveste dezvoltarea constructiilor printre cele 14 tari din UE pentru care exista date disponibile in luna noiembrie 2011 comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, cu o crestere de 16,9%, mult mai accentuata decat media europeana de 0,7%.

Preturile mici la bunurile si serviciile de consum pozitioneaza Romania pe locul 2 in UE, acestea aflandu-se la nivelul de 59% din media europeana. Bulgaria inregistreaza cele mai mici niveluri ale preturilor (51% din media europeana), iar la polul opus se afla Danemarca (143%).

In principal, bauturile alcoolice, tutunul, echipamentele personale de transport si produsele alimentare din Romania sunt printre cele mai ieftine din Uniune.

In functie de productia industriala, Romania ocupa locul 6 dintre 23 de state ale UE-23 in luna decembrie din anul 2011 fata de luna decembrie a anului precedent, cresterea inregistrata fiind de 1.9%, cu 2,8 puncte procentuale peste medie negativa la nivel european de 0,9%. Evolutia lunara a fost negativa, astfel ca Romania a inregistrat o scadere a productiei industriale cu 0,1% si s-a pozitionat pe locul 12, media europeana fiind si ea negativa, de -0,6%.

Romania este si una din tarile europene cu cele mai mici rate ale somajului, clasandu-se pe locul 7 in UE, cu o rata a somajului de 7%, cu aproape 3 puncte procentuale sub media europeana, de 9,9%. Slovacia (13,4%), Bulgaria (11,2%), Ungaria (10,9%), Polonia (9,9%) si Slovenia (8,2%) au inregistrat rate ale somajului mai mari decat Romania.

Cu o inflatie anuala de 3,2%, Romania se plaseaza pe locul 14 in UE in luna decembrie din anul 2011 fata de luna decembrie a anului trecut, peste Slovacia (4,6%), Polonia (4,5%), Ungaria (4,1%), Estonia (4,1%), Letonia (3,9%) sau Lituania (3,5%). Media europeana s-a situat la 3,0%.

Nu in ultimul rand, in "era" datoriilor publice exorbitante, tara noastra avea in 2010 o datorie publica guvernamentala de numai 31% din PIB, fata de media europeana de 80.2% din PIB, situandu-se din acest punct de vedere pe locul 4 in UE.

Comparativ, datoria publica a Greciei era de 144,9%.

Puncte slabe

Produsul intern brut pe locuitor sau puterea de cumparare pe cap de locuitor, practic unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai, plaseaza Romania pe penultimul loc in UE, in anul 2010. Acesta s-a situat la 46% din media europeana.

Un aspect negativ este si faptul ca peste un sfert din totalul cheltuielilor realizate de romani a fost destinat produselor alimentare in anul 2009, Romania aflandu-se pe primul loc in UE, cu o pondere de 26,6%. Media europeana se mentine la un nivel mult mai redus, de aproximativ 12% din totalul cheltuielilor gospodariilor.

Totodata, romanii sunt printre cei mai expusi riscului de saracie si excluziune sociala, ponderea acestei categorii fiind de 41,4% in 2010, apropiata de cea a Bulgarie (41.6%) fata de media europeana de 23,4%, calculata pentru 25 de state din UE.

Nici in domemeniul investitiilor nu a excelat tara noastra, ocupand doar locul 25 in trimestrul trei din 2010, cu o scadere de 5,4%, fata de media europeana pozitiva de 0,3%.

In privinta ocuparii fortei de munca, Romania ocupa locul 23 din 24 de tari membre UE pentru care exista date disponibile, in al treilea trimestru din anul 2011 fata de trimestrul corespunzator al anului trecut, scaderea inregistrata fiind de 4,6% fata de scaderea medie europeana de 0,1%.

De asemenea, Romania a cunoscut una dintre cele mai mari cresteri ale consumului guvernamental, ocupand locul 6 in UE in trimestrul trei din 2010. Astfel, acesta a crescut cu 1,8% fata de trimestrul anterior, de 6 ori mai mult decat media europeana de 0,3%.

Consumul guvernamental reprezinta cheltuielile statului pentru sustinerea aparatui administrativ.

Andreea Paul,

consilier de stat pe probleme economice al primului ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#crestere economica, #rata somaj, #pib pe locuitor, #Uniunea Europeana, #datorie publica , #crestere economica