Ancheta: Producatorii de lapte, suspectati ca fac intelegeri pe pret (Video)

Joi, 18 Iulie 2013, ora 12:15
3410 citiri
Ancheta: Producatorii de lapte, suspectati ca fac intelegeri pe pret (Video)
Foto: Arhiva

Consiliul Concurentei s-a autosesizat in cazul producatorilor de lapte din Romania, pe care ii suspecteaza de practici neconcurentiale. Procesatorii s-ar intelege in privinta pretului.

Consiliul a demarat, miercuri, o ancheta asupra producatorilor de lapte, acestia fiind suspectati ca s-ar fi inteles intre ei sa vanda alimentul la acelasi pret in magazine, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com. In magazinele romanesti, pretul unui litru de lapte este de cel putin 3,5 lei, insa majoritatea tarifelor sunt de aproximativ 4 lei, acestea fiind foarte apropiate indiferent de marca.

Romanii, nesiguri pe laptele din comert dupa scandalul aflatoxinei

Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a precizat ca este la curent cu aceasta ancheta, sustinand ca nu exista nicio intelegere intre procesatori.

"Sunt la curent pentru ca si eu am fost verificat, atat la sediul patronatului, cat si in alte sedii. Le-am pus tot la dispozitie, laptop, server, documente. Consiliul Concurentei a spus ca a pornit ancheta pe baza unor declaratii aparute in presa, care ar duce la o posibila analiza a practicilor neconcurentiale. Dar la nivelul procesatorilor nu exista nicio intelegere referitoare la pret. Exista contracte individuale, fermier-producator si producator-comerciant, toate sunt confidentiale, exista o concurenta reala in piata. Un numar de 14 producatori de lapte sunt vizati de ancheta", a declarat Cojocaru la Antena 3.

De ce este laptele romanesc mai scump decat cel francez

Intrebat daca nu existau cumva niste indicii care sa duca la autosesizarea Consiliului Concurentei, acesta a spus ca nu i s-a comunicat nimic in acest sens. "Eu am cerut motivul, macar sa mi se arate articolele in care au aprut declaratiile. Eu am deschis usa si am fost cooperant, la fel si procesatorii", a spus presedintele asociatiei, adaugand ca preturile laptelui din Romania se alinieaza la preturile europene, in functie de calitatea acestuia.

"Nu am mai trecut printr-o astfel de situatie, insa am mai fost acuzati de astfel de lucruri, mai ales de fermieri. Ii rog pe cei de la Consiliul Concurentei sa inteleaga ca acestea sunt lucruri normale, reglementate de lege. Sa analizeze si sa dea un verdict la sfarsit. Sa nu aruncam doar bombe. Noi mergem inainte, pentru ca ne stim cinstiti si curati. Am avut intotdeauna incredere in autoritatile de control din Romania si stiu ca vor analiza cinstit si corect", a conchis Cojocaru.

Cu ocazia demararii anchetei, s-au efectuat inspectii spontane la sediul APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii relevante in desfasurarea

investigatiei.

"Membrii APRIL care au fost inspectati sunt: Albalact SA, Covalact SA, Danone PDPA SRL, Frieslandcampina SA, Almera International SRL, Dorna Lactate SA, Hochland Romania SRL, Lactate Natura SA, Napolact SA, Lactag SA, Lacto-Solomonescu SRL, Teletext SRL, Unicarm SRL, Unilact Transilvania SRL", se arata in comunicat.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei pe o anumita piata.

"In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor", mai scrie in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#producatori lapte intelegere pret, #scandal producatori lapte, #producatori lapte Consiliul Concurentei , #criza lapte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
De ce nu se sesizeaza membrii Consiliul Concurentei