Analist The Guardian: Cel mai negru scenariu pentru Romania nu il reprezinta alegerile anticipate

Luni, 26 Iunie 2017, ora 07:20
16772 citiri
Analist The Guardian: Cel mai negru scenariu pentru Romania nu il reprezinta alegerile anticipate
Foto: Twitter/Andrew MacDowall

Mai sunt doar cateva ore pana cand presedintele Klaus Iohannis va avea consultari cu partidele parlamentare in vederea stabilirii noului premier al Romaniei, dupa ce Guvernul Grindeanu a fost dat jos saptamana trecuta, chiar de propriul partid. In timp ce actorii principali de pe scena politica isi fac calcule si sperante, economia fierbe in suc propriu, sub presiunea promisiunilor facute de social-democrati.

Situatie tragi-comica in tara noastra. Pentru prima data in istorie, premierul a fost "tradat" si demis la initiativa propriului partid.

Social-democratul Sorin Grindeanu a fost inlaturat de la conducerea Guvernului, gratie voturilor PSD, ALDE si minoritatilor. Ba mai mult, majoritatea membrilor Cabinetului sau si-a depus demisiile, votand pentru demiterea lui Grindeanu, iar apoi acestia si-au vrut functiile inapoi.

Demisiile ministrilor sunt irevocabile si nu pot fi retrase, explica Guvernul

Dar cum se vede tot acest circ politic din afara?

"Este intr-adevar o situatie neobisnuita, ca partidul de la Putere sa isi boicoteze propriul premier. Insa asa ceva nu este in totalitate de neasteptat in Romania, sau in regiune, caci in multe tari - in special cele care au avut un trecut comunist - liderul formatiunii aflate la conducerea tarii este cea mai puternica figura politica", a comentat pentru Ziare.com Andrew MacDowall, analist specializat in problemele Europei Centrale si de Est, corespondent al unor publicatii precum Politico si The Guardian.

"Eram si suntem cu totii constienti ca Dragnea trage sforile si ca el este cel care se afla de fapt pe tron, in timp ce Grindeanu a fost folosit pana cand a devenit inutil din punct de vedere politic. Oricum, ma indoiesc ca el ar fi putut implementa absolut toate masurile dorite de PSD", a adaugat analistul.

Adevarul este ca slabirea justitiei prin faimoasa OUG 13 a scos oamenii in strada, in timp ce economistii au demontat basmul tesut de PSD legat de cresterea ca Fat-Frumos a salariilor bugetarilor. Propunerile social-democratilor erau nerealiste de la bun inceput si ei au incercat marea cu degetul de cand au venit la putere.

In aceste conditii, Dragnea a considerat ca Grindeanu nu a reusit sa isi duca mandatul la capat, pentru ca a esuat in implementarea acestor masuri, fie ele si nerealizabile, asa ca a scapat de acesta, considera analistul.

Exista riscul sa revenim la austeritate?

Cele mai vizibile efecte in economie ale circului de pe scena politica au fost legate de cursul valutar. Apogeul a fost atins, miercuri, pe 21 iunie, 4,5987 lei/euro, in ziua motiunii, cand a fost marcata o depreciere de 0,71% a monedei nationale, fata de inceputul lunii.

"E posibil sa existe ingrijorari ca o noua criza pe scena politica, la care se adauga o chestiune si mai ingrijoratoare pentru economie - anume promisiunile de mariri de salarii si scaderi de taxe care provoaca riscul sa supraincalzeasca economia - pot cauza o corectie abrupta" a situatiei, a explicat Andrew MacDowall.

Analistul considera ca e posibil ca sa se revina la austeritate, dar doar in conditiile unei recesiuni europene sau globale. Asa ceva s-a mai intamplat in Romania, in perioada 2008-2009.

Totusi, acum situatia e mai putin riscanta. Scenariul "astazi crestere, maine criza" e mai putin probabil ca acum 9 ani, in conditiile in care fundamentele macroeconomice ale Romaniei sunt mai solide, potrivit lui Andrew MacDowall. "Cu siguranta nu exista motive de panica acum. Cei mai multi investitori stiu care este situatia", a punctat acesta.

Criza prelungita pe scena politica sau anticipate? Ce e mai rau pentru economie

PSD merge increzator la consultarile cu presedintele Iohannis. Secretarul general al partidului, Codrin Stefanescu, s-a laudat cu 8 propuneri de premieri, in ideea ca social-democratii sunt capabili sa "serveasca" un nume care sa fie acceptat de seful statului.

Ba mai mult, Lia Olguta Vasilescu e convinsa ca prima varianta de premier propusa de majoritate va fi acceptata de presedintele Klaus Iohannis si nu se va ajunge la un al doilea vot.

Intrebata insa daca se poate ajunge la alegeri anticipate, in cazul in care presedintele Iohannis numeste alt premier decat cel propus de PSD-ALDE si el pica la vot, Lia Olguta Vasilescu a negat.

"Sa stiti ca sunt un milion de tertipuri parlamentare cat sa nu ajungem la vot si a doua oara. (...) Pur si simplu, Biroul Permanent nu trece pe ordinea de zi. Biroul Permanent este majoritate pe actuala coalitie. Dar nu se va ajunge acolo, pentru ca nu este cazul sa se ajunga acolo", a spus aceasta.

Cat despre liberali, prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, spune ca ei pot guverna responsabil si ca au oricand o propunere de premier, pe care insa ar trebui sa o discute la consultari cu presedintele Klaus Iohannis, doar daca PSD si-a pierdut majoritatea parlamentara.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna, a declarat, vineri, ca partidul sau nu sustine nu guvern al PSD, ci orice varianta propusa de presedintele Klaus Iohannis, ca alternativa a social-democratilor.

Chiar daca e putin probabil sa se ajunga acolo, totusi alegerile anticipate nu reprezinta cel mai grav lucru pentru economia noastra. "Cel mai negru scenariu ar fi ca noul Guvern sa dea o lovitura dura luptei anticoruptiei, adica sa reuseasca ceea ce nu a putut Cabinetul Grindeanu. Cat despre presedintele Iohannis, vom vedea ce se va intampla, ce decizie va lua, ideea este ca PSD are un mandat clar de a forma Guvernul", a incheiat Andrew MacDowall.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#alegeri anticipate, #consultari Iohannis partide, #consultari premier, #premier nou , #analiza economica