Analist Financial Times, despre ce e mai bine pentru economie: Guvern de tehnocrati, politic sau alegeri anticipate?

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 08:43
5361 citiri
Analist Financial Times, despre ce e mai bine pentru economie: Guvern de tehnocrati, politic sau alegeri anticipate?
Foto: Presidency.ro

Romania are un guvern interimar, condus de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa demisia lui Victor Ponta din functia de premier, ca urmare a protestelor de amploare. Acum, mingea e la presedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier si formarea unui nou guvern. Insa care e cel mai bun scenariu pentru economie?

Andrew MacDowall, analist specializat pe pietele emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, mizeaza pe un guvern tehnocrat, care sa pregateasca cum trebuie alegerile de anul viitor.

El a mentionat pentru Ziare.com ca nu vede o solutie optima in alegerile anticipate. Mai mult, un guvern politic nu e de dorit, pentru ca s-ar folosi de toate parghiile pentru a obtine simpatia votantilor, adoptand masuri noi de relaxare fiscala.

Cu toate ca situatia Executivului pare a fi in stand-by, investitorii nu percep acest lucru ca pe o criza.

Iohannis, noi consultari cu partidele: PSD il vrea pe Liviu Voinea, PNL nu face nicio propunere

"Momentan, nu cred ca pietele financiare vad un risc important in aceasta situatie, mai ales ca ritmul de crestere al Romaniei e unul bun, iar campania anticoruptie trasmite mesaje pozitive celor care aleg aceasta tara ca destinatie pentru banii lor", ne-a precizat Andrew MacDowall.

Investitorii se tem, totusi, de ceva, dar nu are legatura cu politica.

Cea mai mare frica a lor are legatura, in viziunea analistului Financial Times, ca am putea repeta erorile facute in perioada de dinainte de criza din 2008-2009, cand am dat drumul la curea, in loc sa o strangem, iar acest lucru a culminat cu taierea pensiilor si salariilor, dar si cu nevoia de a depinde de ajutor extern, adica de FMI si UE.

Iohannis, noi consultari

Presedintele Klaus Iohannis a avut, luni, consultari cu cele mai mari partide din Parlament, pentru a gasi un nou premier. Din declaratiile liderilor formatiunilor politice reiese ca seful statului considera ca alegerile anticipate nu reprezinta o solutie momentan.

Astfel, PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, mizeaza pe Liviu Voinea, fost ministru al Bugetului in Guvernul Ponta 2, in prezent membru in Consiliul de Administratie si viceguvernator al BNR.

Cine e Liviu Voinea, propunerea PSD pentru scaunul de premier

Pe de alta parte, PNL e de acord cu un premier tehnocrat, insa liberalii au dat de inteles ca nu ar fi de acord cu propunerea social-democratilor.

Consultarile continua, marti, cand Iohannis se va intalni cu delegatiile UDMR, UNPR, ALDE si cu cea a grupului parlamentar al minoritatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#guvern tehnocrat economie Romania, #guvern nou economie Romania , #analiza economica