Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea Neagra

Luni, 15 Iulie 2019, ora 13:09
9090 citiri
Americanii de la ExxonMobil se pregatesc sa renunte la exploatarea gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

Compania americana ExxonMobil se pregateste sa faca un pas inapoi si sa renunte la planurile de a exploata, in regim offshore, gazele din Marea Neagra, potrivit deputatului Virgil Popescu.

"Informatiile pe care le-am obtinut din piata energiei arata ca, in cursul unei sedinte care a avut loc, la finele saptamanii trecute, la Guvern, ExxonMobil si-a anuntat deja intentia de a renunta la proiectul exploatarii gazelor din Marea Neagra", a declarat pentru Ziare.com Virgil Popescu (PNL), vicepresedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

De ce a decis tocmai acum ExxonMobil ramane sa aflam. Ziare.com a solicitat in scris informatii cu privire la acest subiect atat Ministerului Energiei, cat si companiei ExxonMobil. Pe masura ce institutia si compania de vor raspunde, vom reveni cu amanunte.

Cert este ca, in urma cu un an, perspectiva exploatarii gazelor din Marea Neagra - al caror volum era estimat de o companie de consultanta la 200 de miliarde de metri cubi - parea certa. La acel moment, parlamentarii lucrau la un proiect de lege care sa stabileasca precis conditiile in care aceste gaze urmau sa fie exploatate.

La un moment dat - chiar in timp ce unele articole ale legii se discutau in comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului - fostul lider PSD Liviu Dragnea a inceput sa prezinte pentru presa noi impozite si conditii pe care statul urma sa le impuna petrolistilor.

Dupa mai multe negocieri si scandaluri, Legea offshore a fost, intr-un final, adoptata intr-o forma apropiata de cea prezentata de Dragnea. Desi e greu crezut, parlamentarii au adoptat legea fara macar ca Guvernul sa le fi pus la dispozitie informatii certe privind cantitatea de gaze din Marea Neagra (singurele date privind subiectul fiind cele vehiculate companiile de consultanta - n.red.).

Printre altele, Legea offshore - asa cum a fost ea adoptata - prevede impozitarea gazelor in functie de pretul de vanzare si comercializarea pe piata autohtona a macar jumatate din catitatile extrase (fara a stabili daca in tara noastra are si cine sa consume atat de multe gaze).

Dupa adoptarea Legii offshore, in toamna lui 2018, atat Black Sea Oil&Gas, cat si OMV Petrom au anuntat ca isi amana pentru 2019 decizia de a extrage gazele din Marea Neagra. Cum regulile jocului se schimbasera, companiile aveau de facut noi calcule...

Si tocmai cand companiile se obisnuisera, in sfarsit, cu noile conditii in care urmau sa lucreze, Guvernul Dancila a adoptat OUG 114, prin care plafona pretul gazelor din productia interna pentru urmatorii 3 ani. Plafonarea nu afecta in mod direct exploatatiile offshore, in conditiile in care acestora le trebuie mai mult de 3 ani pana sa ajunga sa produca gaz pentru vanzare. Cu toate acestea, adoptarea OUG 114 le-a confirmat investitorilor straini ca statul roman promite una si face alta.

In consecinta, in februarie, OMV Petrom a anuntat ca isi amana din nou, de aceasta data pe termen nelimitat, decizia de a investi in exploatarea gazelor din Marea Neagra. Motivul: compania nu considera ca are suficienta stabilitate in Romania pentru a investi sume fabuloase - de ordinul miliardelor de dolari - intr-o exploatatie offshore.

Singura compania care a anuntat ca vrea, cu siguranta, sa continue exploatarea, este Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta de fondul american de investitii Carlyle. Dar si BSOG a spus ca face demersul in speranta ca va convinge Guvernul si Parlamentul sa renunte pe prevederile legislative nefavorabile si ca, in cazul in care nu va reusi, va da statul roman in judecata.

Ramane sa vedem, pana la urma, cine va exploata gazele din Marea Neagra. Ceea ce stim sigur este ca Romania are nevoie de parteneri pentru a o face, din cauza ca nu are nici tehnologia si nici experienta necesare pentru extragerea resurselor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ExxonMobile paraseste Marea Neagra, #ExxonMobile renunta gaze offshore Marea Neagra , #gaz