Americanii avertizeaza ca investitiile in Romania sunt la cel mai slab nivel din ultimii 12 ani si vin cu solutii

Luni, 19 Februarie 2018, ora 19:07
4622 citiri
Americanii avertizeaza ca investitiile in Romania sunt la cel mai slab nivel din ultimii 12 ani si vin cu solutii
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul roman ar trebui sa se concentreze pe investitii in acest an, in conditiile in care in 2017 a realizat in acest domeniu doar o mica parte din ceea ce si-a propus, apreciaza Camera de Comert Romano-Americana (AmCham).

Calculele AmCham arata ca in 2017 Romania a alocat pentru investitii cel mai mic procent din PIB din ultimii 12 ani. Comparativ cu 2016, bugetul pentru investitii al Romaniei a fost anul trecut cu 9,6% mai mic. In consecinta, investitiile anuntate la inceputul lui 2017 s-au realizat doar in proportie de 67,7%, arata AmCham, intr-un comunicat.

Statul a luat bani de la investitii, anul trecut, in incercarea de a acoperi cheltuielile curente (inclusiv cele cu cresterea pensiilor si a salariilor - n.red.) si de a se mentine in tinta de deficit de 3% din PIB.

Totodata, absorbtia de bani europeni si investitiile care urmau sa fie realizate cu ajutorul lor au fost mult sub tintele stabilite.

In consecinta, AmCham Romania considera ca realizarea planului de investitii este prioritara pentru Romania, in 2018.

Masuri care ar putea contribui la realizarea eficienta a acestui plan sunt, potrivit AmCham:

  • Cresterea investitiilor publice, necesare pentru a imbunatati potentialul de crestere economica, pentru a reduce decalajele in ce priveste calitatea infrastructurii si pentru a respecta tintele asumate de Romania in contextul agendei europene.
  • Renuntarea la politica pro-ciclica, intrucat respectarea tintei de deficit public de 3% din PIB in perioade de crestere rapida a economiei va restrange posibilitatea de stimulare a economiei intr-o perioada de recesiune. Mai mult, in eventualitatea unei crize economice, Guvernul va fi nevoit sa reduca investitiile publice la nu nivel foarte scazut
  • Intensificarea eforturilor de a creste semnificativ gradul de absorbtie a fondurilor europene, in vederea finantarii investitiilor, in 2018.
  • Asigurarea unei politici fiscale stabile care sa ofere predictibilitate si sa incurajeze investitiile din partea privatilor. Bugetul public consolidat actual sugereaza existenta unor riscuri de depasire a tintei de deficit bugetar, ceea ce ar putea atrage o modificare a sistemului de taxe si contributii pentru a mentine deficitul bugetar in limita a 3% din PIB. De asemenea, investitiile publice finantate de la bugetul national ar putea fi reduse in cazul materializarii acestor riscuri.
  • Stimularea cresterii productivitatii si a ponderii activitatilor economice cu valoare adaugata mare, inclusiv prin folosirea politicilor fiscale menita sa retina in campul muncii a angajatilor, in special a celor specializati care aduc valoare adaugata
  • Evitarea majorarii marjei de risc si a costurilor de finantare a economiei. Romania ramane in continuare dependenta de infuzia de capitalul strain pentru refinantarea datoriei publice si private existente, precum si a datoriilor noi. Potrivit prognozei Comisiei Europene, in 2018, Romania va inregistra cel mai ridicat nivel al deficitului public structural din Uniunea Europeana. Totodata, deficitul bugetar e programat sa se abata substantial de la obiectivul pe termen mediu si lung pe care si l-a asumat Romania in cadrul Pactului fiscal european (deficit public structural de maximum 1% din PIB). In aceste conditii, oamenii de afaceri straini vor continua sa considere ca e riscant sa investeasca in Romania.
  • Prioritizarea investitiilor publice in baza impactului lor in economie. Investitile publice semnificative ar trebui sa aiba un grad mai ridicat de eligibilitate pentru finantate cu bani europeni sau proveniti de la institutii financiare internationale. Finantarea deficitului bugetar si a investitiilor prin imprumuturi de pe piata interna limiteaza resursele ce pot fi imprumutate de sectorul privat si majoreaza costul la care acestea pot fi accesate. In acest context, e esential ca investitiile finantate de stat din fonduri nationale sa fie foarte eficiente.
  • Asigurarea transparentei si predictibilitatii obiectivelor majore de investitii publice, prin planificarea multianuala a bugetului public consolidat. Aceasta strategie ar consolida increderea in mediul investitional.

AmCham considera ca, in absenta investitiilor publice eficiente, cresterea economica nu se va aduce bunastare si nu se va reflecta in existenta infrastructurii moderne, a administratiei performante si a serviciilor publice de calitate pentru toti, in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#AmCham sfaturi investirii stat, #solutii Amcham investitii Romania crestere economica, #AmCham investitii crestere , #crestere economica
Comentarii