America, pe marginea prapastiei: Dupa Moody's, si S&P ameninta cu reducerea ratingului

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 10:572489 citiri
America, pe marginea prapastiei: Dupa Moody's, si S&P ameninta cu reducerea ratingului

Dupa ce Moody's a anuntat miercuri ca ar putea reduce ratingul SUA, acum StandardPoor a dat publicitatii aceeasi informatie: ar putea downgrada ratingul Americii "cat mai curand aceasta luna".

Totodata, agentia a anuntat si ca exista o sansa de 50 la suta sa faca acest lucru in termen de trei luni, daca Washingtonul nu reuseste sa ajunga la un acord asupra rezolvarii problemei datoriei publice, scrie Washington Post.

Directorul comisiei de acordare a calificativelor suverane de la SP, John Chambers, a anuntat ca va retrograda SUA pana la sfarsitul lunii, in cazul in care Congresul nu va vota pentru ridicarea plafonului datoriei de 14,3 trilioane de dolari.

Aceasta nu este prima data cand SP face astfel de anunturi, caci agentia a avertizat si in luna aprilie ca exista o sansa de 30% de a reduce ratingul SUA.

Ratingul AAA dat SUA a ajutat acest stat extrem de mult in conditiile economice vitrege actuale, titlurile americane de trezorerie fiind considerate unele dintre cele mai sigure investitii din lume, ceea ce a ajutat natiunea sa se imprumute la dobanzi extrem de mici.