Alimentarea cu energie a Romaniei ar putea sa depinda, la iarna, de o companie aflata in insolventa

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:16
8189 citiri
Alimentarea cu energie a Romaniei ar putea sa depinda, la iarna, de o companie aflata in insolventa
Foto: Arhiva Facebook/ELCEN

Alimentarea cu energie electrica, in regim de urgenta, a Romaniei risca sa depinda, la iarna, de o singura companie care, culmea, se mai afla si in insolventa.

Guvernul a lansat in dezbatere publica, inca din luna septembrie, un proiect de hotarare care, odata adoptat, va stabili cine si cum va asigura necesarul de energie electrica al Romaniei pe durata iernii care vine.

Autoritatile fac in fiecare an astfel de strategii. De ce? Din cauza ca iarna, in Romania, productia de energie scade, iar consumul creste foarte mult. In aceste conditii, trebuie sa ne asiguram ca avem, in permanenta, suficienta electricitate, dar si destule resurse ca sa o putem produce, in continuare. Usor de zis, greu de facut!

In textul proiectului de hotarare de guvern se arata, spre exemplu, ca, atunci cand e foarte frig, productia de electricitate devine extrem de dificila. La -20 de grade Celsius, turbinele eoliene nu mai functioneaza, iar seara - adica tocmai atunci cand toti romanii aprind lumina - nu mai produc nici panourile fotovoltaice.

In plus, pe geruri naprasnice, gazul se poate termina si el sau poate fi livrat cu intarziere din depozitele din tara sau din strainatate. Iar asta inseamna ca inclusiv unele societati care produc electricitatea in regim de cogenerare (adica folosesc gaz ca sa obtina electricitate si agent termic) risca sa aiba probleme.

Tocmai intr-o astfel de situatie de criza isi dovedesc utilitatea unitatile care pot produce, in cogenerare sau nu, electricitate cu utilaje alimentate nu cu gaz, ci cu pacura. Astfel de unitati au alimentat, ani la rand, ceea ce specialistii numesc "rezerva tertiara lenta" (RTL) de energie a Romanieii.

Spre exemplu, in anii din urma, potrivit proiectului de hotarare de guvern, aceasta rezerva putea fi asigurata de trei unitati: Electrocentrala SA Galati, Elcen Bucuresti si Veolia Energie Prahova SA, care pot produce energie folosind pacura.

Problema este ca, potrivit Guvernului, Elcen Bucuresti si Veolia Energie Prahova SA - desi inca pot trece pe pacura, in caz de nevoie, - "nu mai au posibilitatea de a mentine capacitati in rezerva pentru RTL", pentru iarna care vine.

Iar asta inseamna ca Electrocentrale Galati - aflata in insolventa inca din 2014 - ramane singura unitate de cogenerare care va putea alimenta, la iarna, RTL.

Ziare.com l-a contactat pe administratorul special al societatii, Sinan Mustafa, pentru a afla cum s-a ajuns in aceasta situatie si daca societatea va putea furniza suficienta energie, la nevoie.

Sinan Mustafa a declarat ca va reveni cu detalii, dar nu a facut-o, pana la momentul publicarii acestui text.

ELCEN: Putem functiona pe pacura, dar nu vom produce pentru RTL. Nu se justifica investitia

ELCEN Bucuresti - societate care pana iarna trecuta putea alimenta, la nevoie, RTL - se afla, de asemenea, in insolventa. La solicitarea Ziare.com, administratorul special al societatii, Claudiu Cretu, a explicat de ce Elcen nu va mai produce pentru RTL.

"ELCEN opereaza 4 centrale, fiecare cu mai multe grupuri energetice: cazane, turbine si asa mai departe. Mai multe dintre ele pot, in anumite momente cand sistemul national energetic (SNT) este in deficit, sa functioneze nu cu gaze, ci cu pacura.

Anul trecut, noi am avut doua grupuri pentru servicii tehnologice de sistem, pentru alimentarea RTL. Respectivele grupuri, trecute in hotarearea de guvern de anul trecut, nu mai figureaza in acest an.

Dar aici sunt cateva nuante. In caz de urgenta, exista o rezerva tertiara rapida la care se apeleza, pana se ajunge la rezerva tertiara lenta. Anul trecut, spre exemplu, cele doua grupuri pe care le-am dedicat serviciilor de sistem n-au functionat nicio clipa. N-a fost nevoie de ele.

Iar ca ele sa fi ramas si in acest an incadrate la RTL, ar fi trebuit sa facem o serie de cheltuieli destul de mari. E vorba despre investitii majore in reparatii si de certificari ISCIR care pur si simplu nu se mai justificau. Pe de o parte, data fiind insolventa ELCEN (si deci grija cu care trebuie cheltuiti banii -n.red.) . Pe de alta parte, din anii 2020 si 2023 vor intra in vigoare restrictii de mediu care vor face imposibila functionarea acelor grupuri vechi, din anii '60-'70, pentru productie poluanta (cum e cea cu pacura - n.red.).

Deci oricum nu merita sa investesti in ele.

In alte ordine de idei, parte dintre grupurile noastre pot inca functiona pe baza de pacura. Asa ca vom putea sprijini, in continuare, SEN. Doar ca vom avea o capacitate mai mica de sustinere", a explicat Claudiu Cretu.

Tot la solicitarea Ziare.com, societatea Veolia Energie Prahova SA a comunicat ca are capacitati de productie care merg si pe pacura, dar ca activitatea sa de baza nu consta in furnizarea de energie electrica, ci in productia de energie termica.

In plus, compania informeaza ca nici iarna trecuta "nu a realizat servicii de sistem tip RTL".

In cazul in care, totusi, gazul nu va fi suficient la iarna, Elcen va trebui, potrivit proiectului de hotarare de guvern, sa inceapa sa produca pe pacura, cu mai multe grupuri. Iar daca se va dovedi ca cineva e vinovat pentru dezechilibrarea fluxului de alimentare cu gaz, acela va trebui sa plateasca si costurile suplimentare rezultate din productia pe baza de pacura.

In rest, ca sa nu ramanem fara energie, toata lumea ar trebui sa isi face treaba, potrivit proiectului de hotarare de guvern privind strategia de mentinere a securitatii energetice pentru iarna urmatoare.

"In aceste conditii, in situatiile de scadere a presiunii gazelor naturale, se impune colaborarea cat mai stransa a celor doi operatori de transport si sistem in vederea functionarii echilibrate a SEN si SNTGN (sistemul national de transport al gazelor naturale - n.red.), in conformitate cu prevederile Codurilor de retea aferente celor doua sisteme", se arata in textul citat.

Cu alte cuvinte, pentru a avea energia electrica indispensabila, ar trebui sa avem grija sa nu ramanem fara gaz. Din pacate, in cazul in care gerul naprasnic nu s-ar mai da dus, speranta de a ne descurca pe baza rezervei tertiare lente ramane destul de slaba.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#incalzire iarna CET Galati, #pacura ELCEN Galati, #incalzire rezerva tertiara lenta , #gaz