China aplica gigantului Alibaba o amenda record de 2,75 de miliarde de dolari, pentru comportament monopolist

Duminica, 11 Aprilie 2021, ora 07:17
3840 citiri
China aplica gigantului Alibaba o amenda record de 2,75 de miliarde de dolari, pentru comportament monopolist
Amenda uriasa pentru Alibaba/Foto: Alibaba.com

China a impus Alibaba o amenda record in valoare de 18 miliarde de yuani (2,75 de miliarde de dolari), in urma unui investigatii antimonopol care a constatat ca grupul de comert electronic a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata timp de mai multi ani, transmite Reuters.

Amenda, care reprezinta circa 4% din veniturile obtinute de Alibaba in 2019 pe piata interna, a fost aplicata in contextul unei campanii impotriva conglomeratelor din sectorul tehnologiei si arata ca masurile antitrust luate de China impotriva platformelor de internet au intrat intr-o noua era, dupa ani de zile de supraveghere lejera.

Imperiul de afaceri Alibaba este supus unui control intens in China dupa criticile publice ale fondatorului miliardar Jack Ma aduse sistemului de reglementare al tarii, exprimate in octombrie.

O luna mai tarziu, autoritatile au blocat o oferta publica initiala, in valoare de 37 de miliarde de dolari, a diviziei de servicii financiare online Ant Group a grupului Alibaba, care ar fi fost cea mai mare din lume.

Administratia de stat pentru reglementarea pietei (SAMR) a anuntat in decembrie ca efectueaza o investigatie antitrust impotriva Alibaba.

In timp ce amenda permite ca Alibaba sa se apropie de rezolvarea problemelor sale antitrust, Ant trebuie totusi sa fie de acord cu o reformare a activitatilor sale bazata pe reglementari, care ii va reduce semnificativ evaluare si ii va reduce ritmul activitatilor.

"Aceasta sanctiune va fi privita ca o inchidere a cazului antimonopol, cel mai mare din China", a declarat Hong Hao, seful firmei de cercetari BOCOM International din Hong Kong.

Potrivit SAMR, Alibaba, care este listata in New York si Hong Kong, "a abuzat de pozitia sa dominanta pe pieta" din 2015, impiedicand comerciantii sa foloseasca alte platforme de comert electronic online.

Practica, pe care SAMR a mentionat-o anterior ca fiind ilegala, incalca legea antimonopol a Chinei, impiedicand libera circulatie a marfurilor si incalcand interesele comerciale ale comerciantilor, a adaugat autoritatea de reglementare.

Pe langa impunerea amenzii, care se situeaza printre cele mai mari sanctiuni antitrust la nivel mondial, autoritatea de reglementare a ordonat Alibaba sa faca "rectificari amanuntite" pentru a consolida conformitatea interna si a proteja drepturile consumatorilor.

Alibaba a anuntat intr-un comunicat ca accepta penalizare si ca "va asigura cu hotarare conformitatea".

Compania va organiza luni o teleconferinta pentru a discuta despre penalizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#Alibaba, #China, #stiri economice, #monopol , #stiri economice
Comentarii
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5
Ce gluma ! Un dictator aplica amenda pentru monopol !