Alba-neagra cu conctractele de autostrazi: Cuc s-a razgandit si nu-i mai trimite acasa pe grecii de la Aktor

Joi, 27 Iunie 2019, ora 13:52
5900 citiri
Alba-neagra cu conctractele de autostrazi: Cuc s-a razgandit si nu-i mai trimite acasa pe grecii de la Aktor
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat joi ca - in ciuda declaratiilor sale de acum doua saptamani - s-a razgandit si nu mai vrea sa rezilieze contractul cu societatea Aktor, care construieste Lotul 2 al Autostrazii Sebes-Turda.

In mod normal, grecii de la Aktor ar fi trebuit sa termine lucrarile inca din anul 2016. Cu toate astea, n-au reusit sa o faca nici la termen si nici in urmatorii 2 ani. Mai mult, chiar si la acest moment mai au mult de lucru la acest capat de 24,25 de kilometri de autostrada.

In aceste conditii, pe 13 iunie, cand a vizitat santierul, Razvan Cuc a anuntat - pe ton transant, ca de obicei - ca n-a gasit suficienti oameni si utilaje la lucru, ca nu mai suporta bataia de joc a constructorului (caruia de curand i se prabusisera niste grinzi pe santier) si ca, probabil, va rezilia contractul cu Aktor pana la finele lunii iunie.

Or, asta ar fi presupus organizarea unei noi licitatii pentru selectarea unui constructor care sa finalizeze Lotul 2 al Autostrazii Sebes-Turda. Cu alte cuvinte, termenul la care urmau sa se termine, in sfarsit, lucrarile ar fi fost amanat pe termen nedefinit.

La nici 2 saptamani dupa ce a vorbit de reziliere, Razvan Cuc s-a razgandit si vrea sa ii lase pe cei de la Aktor sa isi termine lucrarea.

"Inteleg ca acolo nu s-a lucrat si din cauza ca nu s-au facut plati constante (din partea CNAIR catre constructor - n.red.) . I-am spus si domnului Neaga ca nu vreau sa mai stam dupa consultant si nici dupa altcineva... In momentul in care constructorul emite factura, trebuie sa fie facute plati", a declarat ministrul Razvan Cuc, intr-o conferinta de presa organizata joi in judetul Alba.

Intrebarea este: a cui o fi vina pentru aceasta balbaiala ministeriala si de ce n-a stiut Razvan Cuc suficiente despre situatia platilor dinainte sa faca declaratii de presa si de a-l ameninta public pe constructor cu rezilierea contractului.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Aktor si-a asumat finalizarea Lotului 2 al Autostrazii Sebes-Turba pana la finele lui 2019. Cu toate acestea, situatia din teren nu indica faptul ca societatea - care a construit cu mare intarziere si jumatate din Autostrada Urbana - ar avea capacitatea de a se tine de cuvant.

Din pacate, nu doar Lotul 2 al Autostrazii Sebes-Turba are sanse minime de inaugurare in acest an, ci si Lotul 1.

Dupa cum a explicat pentru Ziare.com Asociatia Pro Infrastructura, acest lot (care se intinde pe 17 km, intre Sebes si paraul Iovului) ar putea fi inaugurat, in cel mai bun caz, doar partial, in acest an.

Iar asta inseamna ca, cel mai probabil, singurele loturi ale Autostrazii Sebes-Turda pe care romanii vor putea circula in 2019 sunt 3 si 4, deschise traficului acum aproape un an, adica in iulie 2018.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cuc reziliere anulata Sebes Turda, #Cuc renunta reziliere contract autostrada, #Razvan Cuc Ministrul Transporturilor , #infrastructura
Comentarii